FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ištvančićev film "Sve je bio dobar san" pobjednik festivala u Rijeci

Autor: Mate Kovačević

ZAGREB, 1. kolovoza 2016. (Hina) - Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. u Rijeci dobio je tri nagrade, Grand Prix za najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu,  izvijestio je u ponedjeljak producent filma Antun Ivanković. 

 U obrazloženju Festivalskog žirija navodi se kako je film potresan, intiman i dirljiv dokumentarac. “Sve je bio dobar san” nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao", ističe žiri i dodaje kako vjera i žrtva snažno dominiraju pričom filma i potiču svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima.

 Najboljim redateljem žiri je jednoglasno proglasio Branka Ištvančića, koji, kako se navodi, nije ovim filmom samo potvrdio svoj status jednog od najboljih hrvatskih suvremenih dokumentarista, već je napravio važan iskorak naprijed. "Slobodno se može reći da je ovo do sada njegov najbolji dokumentarac u kojem je iskazao svoje autorsko sazrijevanje", navodi žiri i dodaje kako Ištvančić u filmu prati dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegova promišljanja, tragiku ljudske humanosti i srpska zvjerstva u Vukovaru te mučeničku smrt toga mladića na Ovčari.

 Sve je to, ističe žiri, iskazano kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier, koju film prati u potrazi za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. Žiri ocjenjuje kako oduševljava način na koji on svoju junakinju vodi kroz film, gradi atmosferu tužne priče u kojoj povremeno zaiskre radosna sjećanja i vedrina uspomena i smatra da je on "zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat".

 Za originalnu glazbu u tom filmu nagrađen skladatelj Dalibor Grubačević. On je, smatra žiri, priču o križnom putu plemenitog mladog Francuza i hrvatskog dragovoljca i putu njegove majke prema mjestu zločina popratio nadahnutom i nenemetljivom glazbom koja je "sjajno dočaravala atmosferu jedne tragedije".

 Nagrade Festivala, održanog od 28. do 30. srpnja, uručene su u subotu navečer u klaustru Franjevačkoga samostana na Trsatu, navodi se u priopćenju.

 

(Hina) xmkov yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙