FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 150. obljetnica Viškog boja

Autor: Pejo Gašparević

VIS, 20. srnja 2016. (Hina) - Polaganjem vijenaca na spomen obilježju na groblju  Prirovo na Visu, te na otvorenom moru gdje se odigrala Viška bitka, u srijedu je obilježena 150. obljetnica Viškog boja, u kojem su se sukobile tadašnje ratne mornarice Italije i Austro-ugarske monarhije, a u pobjedi carske ausrougarske mornarice sudjelovalo je, kako je rečeno, oko 5000 hrvatskih mornara.

U povodu te obljetnice, u srijedu su ronioci u podmorju postavili spomen ploču na mjestu  potonulog zapovijednog brod Austrougarske monarhije. Na svečanosti su intonirane himne Hrvatske, Austrije i Europske unije te nekadašnje carske Austrougarske. Povijesna regimenta iz Beča, koja njeguje tradiciju vojske Habsburške monarhije, također je nazočila i bila svečano postrojena.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pokroviteljica svečanosti, ministar obrane Josip Buljević obraćajući se nazočnima istaknuo je kako je Viški boj bio krvava bitka i jedna od važnijih europskih i hrvatskih pomorskih bitaka u povijesti. 

"Vis je odlično mjesto da osvjestimo kako su svi poginuli u Viškoj bitci bili Europljani. Naši povijesni konflikti su dio našeg europskog identiteta i volio bih da ova komemoracija ubuduće postane značajnija i da Vis postane simbol i mjesto izgradnje zajedničkog identiteta različitih europskih naroda,"  istaknuo je Buljević. Dodao je kako se komemoracijom u Visu, u povodu oblježavanja Viškog boja, šalje poruka mira diljem Europe.

Također je rekao kako je nakon Viškog boja postalo sigurno da će "Dalmacija postati Hrvatska."

Zapovijednik  Povijesne tradicijske regimente iz Beča Tibor fon Pastori je istaknuo kako pozdravlja sve nacije Europe a posebno predstavnika talijanskog ministarstva obrane Fabrizija Rossija. "MI smo nekada vojevali  međusobne bojeve ali danas smo prijatelji," rekao je fon Pastori.

Izaslnik Talijanskog ministarstva obrane  Fabrizio Rossi je istaknuo kako je njegov dolazak na današnju svečanost na Visu rezultat prijateljstva Talijanske morarice i Hrvatske ratne mornarice (HRM).
"Mojim dolaskom želimo poslati poruku kako je Jadransko more kroz povijest bilo područje bitaka, a danas je sredstvo ujedinjenja i povezanosti i simbol suradnje cijele Europe," kazao je Rossi. Istaknuo je kako njegova nazočnost označava želju da se oda počast "svim palim u toj bitci."

Admiral Ante Urlić, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda i Hrvatskog generalskog zbora, rekao je da je u Viškom boju između Italije i Austrougarske na austrougarskoj strani sudjelovalo oko 5000 hrvatskih mornara. "Hrvati su tada osjećali da se bore za svoje i nakon pobjede cijela Dalmacija je slavila, od Pule do Boke Kotorske," rekao je Urlić. Dometnuo je  kako je Viški boj bio inspirativan i za pripadnike Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu.

 Savjetnik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara novinarima je nakon svčenoasti izjavio kako je svojim pokroviteljstvom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala osoibit značaj obilježavanju obilježavanja 150. obljetnice Viškog boja.

"Ja i moji  prijatelji povijesničari, koji proučavaju povijest Dalmacije, rezutlate Viške bitke  uspoređujemo s ishodom 'Oluje',"  kazao je Krstulović. Dodao je kako je "Oluja" u Domovinskom ratu oslobodila Dalmaciju, a prije 150 godina Viška je bita također oslobodila Dalmaciju.

Na svečanosti na Visu nazočili su, između ostalih, zapovjednik HRM-a admiral Predrag Stipanović, generali Predrag Lucić, Rahim Ademi i Ljubo Ćesić Rojs, te župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i veleposlanica  Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez.

Na spomen-kosturnici žrtava Viškog boja na mjesnom groblju Pirorovo uklesana je poruka: "Jedinstvo Europe počiva na raznolikosti njenih povijsenih konflikata. Gledajte valove Jadrana kako na sve obale nose poruku mira i razumijevanja."

Pomorska bitka kod Visa, u kojo su se sukobile mornarice Habsburške monarhije i Kraljevine Italije, dogodila se 20. srpnja 1866. godine i završila je pobjedom Habsburške mornarice. To je bila prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon. Pobjednička habsburška mornarica u toj je bitci sudjelovala s 27 brodova i blizu 8000 mornara, od kojih je 38 poginulo. Talijanska mornarica sudjelovala je s 34 broda i blizu 11.000 mornara od kojih je 620 poginulo.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙