FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTZ s 13,1 milijuna kuna podupire turističke inicijative i programe te očekuje rekordnu sezonu

Autor: Tatjana Miščančuk

ZAGREB, 14. srpnja 2016. (Hina) - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) u četvrtak je odlučilo da će HTZ s ukupno 13,1 milijunom kuna pomoći turističke projekte, inicijative i programe u ovoj godini, među kojima su i top događanja, a zaključilo je i da turizam u vrhunac sezone ulazi s pozitivnim rezultatom koji bi do kraja godine mogao biti rekordan.

 "Turizam je ostvario pozitivne rezultate dolazaka i noćenja turista za prvih šest mjeseci, srpanj, kolovoz pa i rujan bit će, prema najavama, još i bolji te s pravom očekujemo rekordnu turističku godinu koja bi mogla završiti i s više od osam milijardi eura prihoda", naglasio je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Anton Kliman, dodajući da je time turizam i ove godine "nositelj optimizma u hrvatskom društvu i gospodarstvu".

 Iznoseći očekivanja da ova godina završi s tri do pet posto više dolazaka i noćenja, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić važnim je naglasio da svi segmenti smještaja ove godine očekuju povećanja u odnosu na prošlu, kao i da partneri, touroperatori i drugi s gotovo svih stranih tržišta, stalno javljaju odlične vijesti za ovu godinu, pa i iz Ujedinjene Kraljevine (UK) iz koje se za sada ne vidi nikakav utjecaj Brexita.

 Ni Katarina Hauptfeld iz agencije Katarine Line za sada ne vidi negativnih utjecaja Brexita, ali je upozorila da bi to moglo dosta utjecati na dolaske Britanaca iduće godine, pogotovo grupa starijih osoba i u predsezoni.

 Predsjednik Uprave rovinjske hotelske kuće Maistra Tomislav Popović kazao je da im situacija oko Brexita ipak stvara određene probleme, jer s britanskim partnerima dogovaraju poslove u funtama, no vjeruje kako se to ove godine neće bitnije odraziti na promet s tog tržišta u Maistri. "Male minuse koje smo u Maistri imali u lipnju zbog slabijeg prometa u kampovima već smo 'popeglali' u prvom dijelu srpnja te s obzirom na odlične najave kolovoza i rujna vjerujemo u bolji ukupni rezultat od lanjskog", kazao je. 

 Direktor agencije Uniline te predsjednik UHPA-e Boris Žgomba ovu je godinu u turizmu ocijenio "konačno jednom mirnom, bez stresa i 'rupa', ali koja nije bila laka", poručujući da se za iduću i godine koje slijede treba bolje pripremiti s obzirom na sve izazove s tržišta, uključujući i Brexit, te svakako pojačati promociju i prevenciju.

 Ispred područja Zadarske županije Tomislav Fein je istaknuo veliko povećanje broja kreveta u obiteljskom smještaju, ove godine za oko 6.500, na ukupno 71 tisuću na području županije, zbog čega se dijelom turistički promet 'raspršio' po cijeloj županiji. "U Zadru mi se mnogi žale, pogotovo iz restorana, na slabiji promet ove godine, da nije baš dobro, a ne shvaćaju da su se i mala mjesta s novim turističkim krevetima 'probudila' i gostima nude i dosta ugostiteljskih usluga pa se manje nego prije dolazi navečer u Zadar", kazao je. 

 Jurica Glavina ispred područja Splitsko-dalmatinske županije rekao je da ta županija ima "lijepe poraste, ali je Split u fazi da stvara takve brojke koje su preveliko opterećenje za grad". "Split je samo u zadnjih deset dana dobio oko 500 novih kreveta u obiteljskom smještaju, najviše zbog Ultra Europe festivala koji danas navečer počinje, uz očekivanje i više od 150 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta. Zbog toga i drugih opterećenja trebalo bi razmisliti o strategiji za turističku budućnost Splita", poručio je. 

 Ministar Kliman je podsjetio da je već ove godine HTZ iz državnog proračuna dobio oko 34 milijuna kuna manje za promociju, što je dijelom i utjecalo na smanjenje nekih aktivnosti pa se primjerice nije moglo dati više potpore ni za Ultru, zbog čega su Ministarstvo i HTZ organizatori tog festivala u zadnje vrijeme nekoliko puta prozvali.

 "Pomogli smo ove godine Ultru koliko smo god više mogli, s oko 600 tisuća kuna, a osnovna djelatnost HTZ-a je nacionalna promocija", kazao je Kliman, najavljujući da se iduće godine u HTZ-u može očekivati i manje prihoda jer se planira za dodatnih pet posto smanjiti turistička članarina nakon što je za ovu godinu već smanjena 15 posto.

 Neće biti viši ni prihodi od boravišne pristojbe, jer se unatoč željama povećanja te pristojbe sa sedam kuna po noćenju u visokoj sezoni na devet kuna to neće dogoditi pa pristojba za 2017. ostaje ista kao i za ovu, odnosno nepromijenjena zadnjih više od 15 godina.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙