FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac dobio nagradu EU za kulturnu baštinu 2016. za projekt Zvijezda u školi

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 13. srpnja 2016. (Hina) -  Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu u Gradskom kazalištu Zorin dom gradonačelniku Karlovca Damiru Jeliću uručena je nagrada Europske unije za kulturnu baštinu 2016. Europa nostra koju je grad Karlovac dobio za projekt Zvijezda u školi, a najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama dodijeljena su tradicionalna godišnja javna priznanja.

 Nagradu Europa nostra gradonačelniku su uručili član Vijeća Europa Nostra iz Ujedinjenog Kraljevstva Graham Bell i voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Branko Baričević.

 Baričević je rekao da je nagrada Europske unije za kulturnu baštinu - Europa Nostra, najveća počast u Europi u području očuvanja baštine jer nagrađuje projekte koji su primjer kreativnosti, inovativnosti, održivog razvoja i društvenog sudjelovanja u području baštine širom Europe.

 Graham Bell nazvao je projekte i nagrade za očuvanje baštine ogledalima vrijednosti. I dok je ova inovativna inicijativa imala izniman utjecaj na lokalni stav prema kulturnoj baštini, jer dovodi učenike i učitelje osnovnih i srednjih škola u Zvijezdu kako bi učili o povijesnoj jezgri grada, ona po Bellu predstavlja i potencijal za primjenu diljem Europe. "Zvijezda u školi", koja njeguje vrijednosti stare gradske jezgre Zvijezde, uključuje dojmljiv broj učenika i učitelja, čime pomaže u promicanju lokalnog identiteta i građanskog ponosa.

 "'Zvijezda u školi' ogledalo je vrednovanja svari koje su važne vama, ali i kao inspiracija drugima, kroz snagu dobrog primjera. Europa nostra je kulturološko ogledalo društva, koje ima članice diljem Europe. Možda još niste osvijestili da ste dio jedne posebne internacionalne zajednice, koja ima isti jezik, jezik nasljeđa, jer znamo da su stvari koje vi visoko vrednujete razumljive i onim građanima na Islandu", rekao je Bell.

 Europa nostra, zaključio je, slavi veze, ne samo nasljeđe kao materijalne stvari, već i veze i odnose o tome tko smo, što smo, što činimo i kako nas ostatak svijeta vidi.

 Nagradu Europa Nostra za kulturnu baštinu pokrenula je Europska komisija 2002. Nagrada promiče najbolje postupke očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volonterizma, obrazovanja i komunikacija. Nagradu podržava Europska unija putem programa Kreativna Europa.

 Nagrade Grada Karlovca na današnjoj su svečanoj sjednici uručene dr. Mirku Butkoviću i ekspedicionistu Mladenu Kuki, a plakete tvrtkama Vodovod i kanalizacija i Infinum, radioklubu Karlovac, Vatrogasnoj zajednici Grada Karlovca, te pojedincima Stjepanu Sabljariču, Danku Plevniku, Zoranu Salopeku, Rudolfu Mihaelu Brlečiću, Dubravku Rukavini i Jani Mihalić.

 U ime svih nagrađenih zahvalio je Mirko Butković i rekao da su uz njih priznanja zaslužili mnogi drugi Karlovčani, te je obećao da će se svi oni i dalje truditi i raditi za dobrobit grada Karlovca.

(Hina) xvhor ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙