FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škrlec pozdravlja odluku da CETA-u ratificiraju i nacionalni parlamenti

Autor: Alen Kozina;Ured zastupnika Davora Škrleca

ZAGREB, 6. srpnja 2016. (Hina) - Odluka da se trgovinski sporazum EU-a s Kanadom odredi kao "mješoviti" te da o njemu glasuju i nacionalni parlamenti je ispravna jer će taj sporazum imati veliki utjecaj na gospodarstvo i građane, ocijenio je zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec nakon što je Europska komisija Vijeću EU-a predložila  potpisivanje tog sporazuma , priopćio je ured zastupnika .

"Budući da se radi o trgovinskom sporazumu koji može imati veliki utjecaj na europsko gospodarstvo i građane, tretiranje CETA-e kao 'mješovitog sporazuma' jedina je ispravna odluka. Brexit je očito utjecao na promjenu mišljenja Komisije koja ovom odlukom pridaje veću ulogu nacionalnim parlamentima i volji građana država članica u suodlučivanju o tako važnim pitanjima. To je velika pobjeda Zelenih, a i civilnog društva koje se otpočetka snažno zalagalo za transparentnost u pregovorima i poštivanje visokih standarda demokracije. Vjerujem kako će Komisija primijeniti iste kriterije i u slučaju sklapanja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma (TTIP) sa SAD-om”, ocjenjuje zastupnik Škrlec koji je član Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Kanadom.

Europska komisija je 5. srpnja Vijeću EU-a službeno predložila potpisivanje i sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade pod nazivom Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum ili CETA. Komisija je odlučila predložiti CETA-u kao “mješoviti” sporazum jer želi ubrzati proces i omogućiti potpisivanje sporazuma tijekom sljedećeg sastanka na vrhu između Europske unije i Kanade u listopadu.

Sporazum će u potpunosti stupiti na snagu nakon što ga sklope EU, na temelju odluke Vijeća i uz suglasnost Europskog parlamenta, te sve države članice nakon provedbe odgovarajućeg nacionalnog postupka ratifikacije. CETA-om se od prvog dana ukidaju gotovo sve carine, što će europskim poduzećima omogućiti da uštede stotine milijuna eura godišnje i istodobno donijeti izravne koristi europskim potrošačima u vidu smanjenja cijena i većeg izbora proizvoda uvezenih iz Kanade.

CETA sadržava i stroga pravila o zaštiti radničkih prava i okoliša. Obje su se strane obvezale da u nijednom trenutku neće ugroziti visoke standarde EU-a zbog komercijalnih interesa, već da će zajednički raditi na poticanju drugih zemalja diljem svijeta, posebno onih u razvoju, da povise svoje standarde, navodi ured zastupnika.

(Hina) xpp/xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙