FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plenković kaže da je Brexit trijumf populista

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 28. lipnja 2016. (Hina) - Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Andrej Plenković izjavio je u utorak da je izlazak Velike Britanije izglasovan na referendumu "trijumf populista" i da je premijer David Cameron unutarstranačko pitanje sada pretvorio u svjetski problem.

"Ja sam i u proteklih godinu i pol dana govorio da je to hazarderski potez premijera u ostavci Davida Camerona, koji je jedno unutarstranačko pitanje britanskih konzervativaca pretvorio ne samo u nacionalnu, nego i u europsku i djelomično, ima li su u vidu ono što se zbiva na financijskim tržištima, u globalnu krizu. Ovo je trijumf populista", rekao je Plenković, koji je utorak sudjevao na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta.

Eurozastupnici su izglasovali rezoluciju u kojoj su pozvali Ujedinjeno Kraljevstvo da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene proces razdruživanja.

Plenković kaže da je Cameron najavom i raspisivanjem referenduma, "ničim izazvan, servirao ljudima poput Nigela Faragea da u kampanji iznose čitav niz neistina i poluinformacija i tako nažalost uvjeri 17 milijuna Britanaca da glasuju za izlazak".

"Istodobno, uz razočaranje mi poštujemo odluku birača i učinit ćemo sve da s u jednom razumnom kalendaru pokrene procedura temeljem članka 50 o izlasku iz EU-a", rekao je Plenković.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙