Direktorica Turističke zajednice Vrgorac Željka Opačak nije krila zadovoljstvo interesom za prve Dane dalmatinskog pršuta i vina, a za iduću godinu najavila je još obimniju manifestaciju jer, prema njezinim riječima, brojne turističke agencije feštu pršuta i vina žele uvrstiti u svoju ponudu za 2017. godinu.
U dalmatinskom pršutu i vinima domaćih proizvođača na trodnevnoj fešti uživali su posjetitelji iz makarskog primorja, zaobalja i Hercegovine, među njima i brojni turisti.
Indonezijski poduzetnik ponudio je vinaru Dariju Gašparu da mu izveze 20 tisuća boca u Indoneziju, no vinar to nije prihvatio jer njegov OPG godišnje proizvodi tek par tisuća botelja.
Proizvođačima pršuta od Drniša do Vrgorca, pridružili su se i članovi Klastera hrvatskog pršuta, pa se u Vrgorcu mogao kušati pršuti istarskih i krčkih proizvođača.
"Posjetitelji imaju mogućnost probati dalmatinski i istarski pršut i uživati u različitim okusima jer se istarski i krčki pršut za razliku dalmatinskog ne dime, nego se samo suše pa su okusom sličniji talijanskim i španjolskim pršutima", objasnio je direktor proizvodnje pršuta u Mesnoj industriji Darko Markotić.
Vinarima u Vrgorcu pridružili su se i njihove kolege iz Bosne i Hercegovine koji su ponudili Žilavku i nekoliko sličnih bijelih vina.