FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 5. lipnja 2016. (Hina) - Europska komisija će sljedeći tjedan predstaviti plan suočavanja s migrantskom krizom na njenom izvorištu, zemljama iz kojih migranti dolaze.

 Komisija se sastaje u utorak u Strabourgu, budući da se tamo sljedeći tjedan održava sjednica Europskog parlamenta.
 Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pripremili su "migrantski sporazum", koji će u utorak predstaviti zastupnicima Europskog parlamenta i javnosti, prema kojem se predviđa europskim sredstvima poticati privatna ulaganja u zemlje iz kojih dolazi najviše migranata, prije svega u Africi.
 Nedavno je Kenija zaprijetila da će zatvoriti izbjeglički logor Dadaab, najveći na svijetu, ako ne dobije pomoć Europske unije.
 Zastupnici će u srijedu raspravljati o stanju demokraciju u Turskoj, zemlji s kojom je EU postigla strateški dogovor o rješavanju migrantske krize, ali čija je provedba sve nesigurnija.
 Vladajući u Turskoj ukinuli su zastupnički imunitet za čak 138 članova turskog parlamenta. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sve više pritiska oporbu, dok je poštovanje temeljnih prava jedan od ključnih uvjeta EU-a za ukidanje viza za turske građane, što je dio sporazuma o migracijama.
 Zastupnici će u srijedu glasovati o osnivanju istražnog povjerenstva u vezi s aferom "panamski dokumenti" , koje bi trebalo ispitati moguća kršenja europskih zakona o pranju novca, izbjegavanju i utaji poreza.
  Povjerenstvo će imati 65 članova i rok od godinu dana da sastavi konačno izvješće.
 U utorak će parlamentarci raspravljati, a u srijedu glasovati o Komisijinu prijedlogu mjera protiv izbjegavanja poreza.  Prijedlog, koji ima za cilj zatvoriti rupe u zakonima koje koriste velike korporacije za izbjegavanje plaćanje poreza, podržao je Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku EP-a u rezoluciji od 24. svibnja. Zastupnici su zagovarali stroža ograničenja na odbitke za plaćanje kamata i korporativnu poreznu stopu na prihode iz inozemstva od 15 posto. 
 Prijedlog se temelji na načelu da porez mora biti plaćen tamo gdje je profit ostvaren i uključuje pravno obvezujuće mjere za blokiranje metoda koje najčešće koriste tvrtke kako bi izbjegle plaćanje poreza. 
 Svi ministarski sastanci u mjesecu lipnju održavaju se u Luxembourgu. Sljedeći tjedan tamo se sastaju sva ministarska vijeća u četiri različite ministarske formacije.
 U ponedjeljak i utorak se sastaje Vijeće za promet, telekomunikaciju i energiju. Prvi dan sastaju se ministri zaduženi za energiju, a u utorak ministri prometa.
  U četvrtak i petak sastaje se Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove.  
  Ministri unutarnjih poslova će u petak, između ostaloga, razgovarati o provedbi sporazuma o migrantskoj krizi EU-Turska te o prijedlogu Komsije za liberalizaciju viznog režima za građane Turske,j Kosova, Gruzije i Ukrajine.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙