FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Animafest: uz konkurenciju programi posvećeni Oscarima i sirovoj animaciji

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 1. lipnja 2016. (Hina) - Uz kratkometražnu i dugometražnu konkurenciju, u ovogodišnjem bogatom programu Animafesta od 6. do 11. lipnja u Zagrebu prikazat će se više od 300 filmova, među kojima se ističu cjeline posvećene nagradi Oscar i filmovima 'sirove animacije'.

 "Programska cjelina 'Animanarhija' donosi dvanaest filmova kojima je, kao i u punk glazbi, važnije prenijeti poruku, nego pokazati virtuoznost", rekao je umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić na konferenciji za novinare u srijedu.

Premda se često smatra kako je riječ o diletantskim, sirovim i 'krivim' filmovima, autori tog filmskog smjera, započetog u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća, svjesno su stvarali protiv pravila 'dobrog filmskog stvaralaštva' u animaciji.

 Šuljić je najavio da će se prikazati, među ostalim "Uradi-sam set za crtić" Boga Godfreya, satiričan pogled na stvaranje crtanog filma koji je i 60 godina nakon nastanka relevantan u industriji animacije, "Čovjek i njegov pas izašli su na zrak" Roberta Breera, što je ključno djelo eksperimentalne animacije te "Vrijeme za priču" Terryja Gilliama, njegov kratki animirani film iz vremena prije Montyja Pythona.

 Uz povijesni pregled ključnih naslova, nastao u suradnji s kustosom Alexisom Hunotom, prikazat će se i izbor iz novije produkcije.

Filmovi vezani uz Oscara kroz trodijelni program

 Kako se dobitnici Animafesta izravno kvalificiraju za nagradu Oscar, toj je američkoj nagradi posvećena jedna od većih tematskih cjelina, rekla je producentica festivala Paola Orlić, naglasivši kako će se ta američka filmska nagrada sagledati s više strana.

 Program je stoga podijeljen u tri dijela - "Zagrebačka škola crtanog filma", "Klasici Oscara" i "Oskarovski iskoraci". "Izbor filmova pokazat će da Oscari nisu bili rezervirani samo za tradicionalnu i klasičnu animaciju, nego i za nesvakidašnje filmove", istaknula je Orlić.

 Festival podsjeća na veze Oscara, animacije i Zagreba - film "Surogat" Dušana Vukotića jedini je hrvatski dobitnik te prestižne nagrade, za koju su nakon njega domaći filmovi bili nominirani još tri puta - Vukotićeva "Igra", potom "Tup-tup" Nedeljka Dragića i "Lutka snova" Boba Godfreya i Zlatka Grgića.

 Na taj se program nadovezuje i predavanje proslavljenog teoretičara Giannalberta Bendazzija na tu temu u sklopu Animafestova stručnog skupa Scanner.

Izbor filmova za "Klasike Oscara" napravili su umjetnički i privatni par, producentica Marcy Page i skladatelj Normanda Rogera iz Kanade, čiji su projekti za Oscare bili nominirani devetnaest puta, a osvojili su ih osam.  Za Zagreb su izabrali filmove "Divljina" Amande Forbis i Wendy Tilby, "Ryan" Chrisa Landretha nadahnut životom kanadskog animatora Ryana Larkina, "Čovjek koji je sadio drveće" Frederica Backa, "Otac i kći" Michaela Dudok de Wita, "Svako dijete" Eugenea Fedorenka, "Danski pjesnik" Torill Kove,

 Program "Oskarovski iskoraci" pokazuje da su, unatoč poimanju te nagrade kao konzervativne, pobijeđivali i filmovi otvoreni prema eksperimentima. Među tih desetak naslova su "Susjedi" Normana McLarena, koji je Oscara dobio u kategoriji dokumentarnog, a ne animiranog filma, "Frank Film" Franka Mourisa, "Tango" Zbigniewa Rybczyńskog i "Muha" Ferenca Rofusza.

 O svom odnosu s Oscarima u Zagrebu će govoriti britanski animator, producent i redatelj Peter Lord, suosnivač jednog od vodećih studija animacije, Aardman koje je četiri puta dobilo tu nagradu. Lord će podsjetiti na 40 godina od osnutka studija koji se proslavio, među ostalim, filmovima "Pirati! Banda nepoželjnih", "Pobuna u kokošinju" te serijalom "Wallace i Gromit".

 Peter Lord je ove godine član žirija za kratkometražni film, u kojemu su još kanadski skladatelj Normand Roger, nagrađivani nezavisni njemački autor Raimund Krumme, kolumbijska profesorica i promotorica latinoamerčke animacije Cecilia Traslavina i nezavisna producentica Vjera Matković.

 

Na otvorenju Nagrada za životno djelo Raoulu Servaisu

 Animafest otvara prvi program konkurencije kratkometražnih filmova, s njih osam od 46 koji će se boriti za nagrade, a na otvorenju će se belgijskom umjetniku Raoulu Servaisu uručiti Nagrada za životno djelo. Njemu u časti priređena je retrospektiva s devet filmova, među kojima su "Sirena", koji se nekad prikazivao na Televiziji Zagreb u stankama nogometnih utakmica, "Operacija X-70" za koji je nagrađen na prvom izdanju Animafesta 1972. godine i najnoviji "Tenk" iz 2015.

"Servais, kojeg nazivaju 'čarobnjakom iz Ostendea' u svojoj 88. godini zasigurno nije 'umirovljeni animator', još uvijek priprema projekte, stvara i planira, a čak i vozi motor", istaknula je Orlić.

 Osim Servaisovih filmova program "Majstori animacije" predstavlja Vatroslava Mimicu, te hrvatske animirane filmove iz 1968. godine, po izboru Borivoja Dovnikovića Borde.

Za natjecanje dugometražnih uradaka odabrano je devet filmova, među kojima se ističu "Anomalisa" proslavljenog Charlieja Kaufmana, hit festivala Sundance, "Do jaja!" Penny Lane, "Sabogal" Juana Josea Lozana i Sergia Mejie, "Čarobna planina" Ance Damian, "Sklad" Michaela Ariasa i Takashija Nakamure.

 I ove se godine održava simpozij Animafest Scanner, koji će u pet panela u Zagrebačkom plesnom centru 7. i 8. lipnja okupiti ponajbolje teoretičare animacije. Ovogodišnji je glavni predavač Marcin Giżycki, dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije.

 Popratni program donosi i promocije knjiga - "Animation: A World History" Giannalberta Bendazzija, "Obsession. Perversion. Rebellion. Twisted Dreams of Central European Animation" Olge i Michala Bobrowskog i "History of Animation" Oliviera Cottea.

 Ovogodišnja izložba posvećena je radovima studenata Akademije medijskih umjetnosti u Koelnu (KHM), a održat će se u, nakon dugo vremena ponovno otvorenoj, Galeriji Schira i Galeriji ULUPUH.

 U predvorju kina Europa petero animatora koji se vide prvi put izvest će desetosatni performans u sklopu kojega će raditi stop-animaciju, dok će se u Oktogonu predstaviti PIEdeck, eksperimentalna interaktivna instalacija.

 Priredit će se i nekoliko radionica, od one na kojoj će se raditi projekcijsko mapiranje do radionica izrade videoigara u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Akademijom likovne umjetnosti.

 Ulaz na sve projekcije omogućit će festivalske iskaznice Animate, te obiteljske, za filmove primjerene djeci. Ulaz na sva događanja u Zagrebačkom plesnom centru, kao i na Animafest pro i popratna događanja je besplatan. Festival se održava još u kinima Europa i Tuškanac.

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙