FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU korak bliže dogovoru o sprječavanju izbjegavanja poreza

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 25. svibnja 2016. (Hina) - Ministri financija zemalja članica EU-a približili su se dogovoru oko prijedloga direktive za sprječavanje izbjegavanja plaćanja poreza, a konačna suglasnost mogla bi se postići na sljedećem sastanku u lipnju, izjavio je nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

"Blizu smo dogovora", rekao je Dijsselbloem nakon završetka sastanka ministara financija.
I hrvatski ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je po tom pitanju napravljen veliki napredak. "Mislim da smo napravili veliki napredak. Već na sljedećoj sjednici možemo očekivati usvajanje te direktive. Postoji velika razina suglasnosti među ministrima da je EU-u potrebna ta direktiva i da ona treba biti predvodnik u globalnom procesu usmjerenom protiv bilo kakvih poreznih prijevara i izbjegavanja plaćanja poreza", rekao je Marić.
Dijsselbloem je rekao da konačni dogovor u srijedu nije postignut jer su ostala otvorena neka pitanja za koja se nada da će ubrzo biti riješena.
Europska komisija u siječnju je predstavila paket mjera kojima želi onemogućiti multinacionalne tvrtke u izbjegavaju plaćanja poreza zloporabom različitih poreznih propisa u državama članicama. Komisija temelji svoj pristup na načelu da porez na dobit treba plaćati tamo gdje je dobit ostvarena.
Prijedlog Komisije uključuje stvaranje crnog popisa trećih država, koje djeluju kao porezne oaze, borbu protiv agresivnih poreznih planiranja velikih poduzeća te poboljšanje komunikacije i razmjene informacija među članicama o oporezivanju multinacionalih tvrtki.
Temeljno načelo oporezivanja jest da poduzeća trebaju plaćati porez tamo gdje ostvaruju dobit. U paketu se navode konkretni prijedlozi kako bi se pomoglo državama članicama da se to načelo i primijeni.
Ministri su u srijedu podržali prijedlog direktive o razmjeni poreznih podataka za velike multinacionalne kompanije. 

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙