FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Foto dani mladih pozivaju fotografe da se prijave na natjecanje i edukaciju

Autor: Vesna Horvat

KARLOVAC, 21. svibnja 2016. (Hina) - U kolovozu će se u Karlovcu, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, održati Foto dani mladih (FDM), a u tijeku su prijave za pedeset sudionika natjecateljskog i trideset sudionika edukativnog programa, koje se primaju iz šest zemalja - Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore.

  Karlovačkoj Udruzi za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti "Izvan fokusa" ovo je šesta manifestacija FDM. Ove im je godine po prvi put partner na projektu zagrebački Ured za informiranje Europskog parlamenta, a pokroviteljica predsjednica Grabar-Kitarović, koja je u svom prihvaćanju pokroviteljstva istaknula kako vjeruje da će "manifestacija pružiti inspiraciju mladima da svojim fotografijama pruže novi pogled na poznatu stvarnost i prepoznaju ljepote naše Domovine, svuda oko nas".

 Filip Trezner je u ime organizatora rekao Hini, medijskom pokrovitelju ove manifestacije, da takva potpora mladim organizatorima pruža "dodatnu motivaciju i snagu za pripremu daleko najboljih Foto dana mladih", te vjeruje da će se ostvariti jedan od ciljeva - da mladi kroz fotografije promoviraju turističke potencijale i ljepote Hrvatske te se educiraju o svijetu fotografije, kako umjetničke, tako i dokumentarne i marketinške.

 "Foto dani mladih održat će se od 17. do 21. kolovoza, i to kao i prošle godine u Karlovcu, a teme natjecanja bit će prirodna i kulturna baština kroz okular umjetničke, turističke i reklamne fotografije. Isti će se motivi fotografirati na način koji prati ideju marketinga ili osobnog umjetničkog doživljaja, s umjetničkom porukom, rekao je Trezner. Izrazio je nadu da će do 20. lipnja, do kada traje natječaj, za FDM saznati puno kvalitetnih mladih autora i prijaviti se, a sve su informacije i rokovi objavljeni na internetskoj stranici FDM-a.

 O kvaliteti pet prethodnih foto dana, održanih u Kutini, Velom Lošinju, Zadru, Puli i Karlovcu, najviše govori podatak da na prijemnom ispitu za smjer fotografija i snimanje zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti u uži izbor od 15 kandidata svake godine uđe oko petero sudionika FDM-a i uvijek jedan ili dva kandidata i upišu studij na koji se upisuje samo sedmero studenata godišnje.

 U natjecateljski program FDM-a mogu se prijaviti kandidati između 16 i 22 godine starosti, a u edukativni program primaju se kandidati do najviše 29 godina. Za natjecateljski program prijavi treba priložiti autorske fotografije, koje mogu biti najrazličitijih tema i tehnika, a kandidati trebaju posjedovati DSLR fotoaparat, što znači da neće moći raditi s "digitalcem" ili kompaktnim aparatima. To vrijedi i za sudionike edukativnog programa, koji ne moraju imati predznanje i fotografije, ali uz prijavu moraju priložiti motivacijsko pismo.

 Supokrovitelji Foto dana mladih su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Karlovačka županija i Grad Karlovac, turističke zajednice grada i županije, a glavni sponzor je tvrtka Canon koja osigurava glavnu nagradu i svu logistiku.

(Hina) xvhor ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙