FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament usvojio izvješće Ruže Tomašić o većem uključivanju lokalnih zajednica u izradu razvojnih strategija

Autor: Tomislav Delač

ZAGREB/STRASBOURG, 10. svibnja 2016. (Hina) -  Europski parlament velikom je većinom glasova u utorak usvojio izvješće hrvatske zastupnice i predsjednice Hrvatske Konzervativne stranke (HKS) Ruže Tomašić o novim razvojnim alatima u kohezijskoj politici kojima je tražila veću uključenost lokalnih zajednica u izradu razvojnih strategija.

Inicijativu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu (EP) podržalo je 595 zastupnika, izvijestio je Europski ured Ruže Tomašić u RH.  Tomašić od Komisije traži da se malim općinama i lokalnim akcijskim grupama, tzv. LAG-ovima, pruži dodatna edukacija, olakša financiranje iz fondova i smanji administrativno opterećenje. 

Usvajanjem tog izvješća, ističe se, EP se obvezao snažno podržavati pristup "odozdo prema gore" te osigurati da lokalne zajednice u budunosti imaju puno veći utjecaj na trošenje europskih sredstava namijenjenih regionalnom razvoju. Izvješće također naglašava da smanjenje visokih stopa nezaposlenosti, pogotovo među mladima, mora biti glavni prioritet te u tom kontekstu preporučuje veću uključenost lokalnih malih i srednjih poduzeća u implementaciju razvojnih strategija. 

EP time daje veću ulogu lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima) te od Komisije traži da im se poveća područje djelovanja, omogući potrebna edukacija i smanji administrativni teret, a sredstva iz fondova učine dostupnijima kroz pojednostavljenje postupaka i integraciju različitih fondova.

"Stav koji je Parlament danas zauzeo posebno koristi malim i siromašnim zajednicama, a njih je u Hrvatskoj puno. Sad ćemo i imati veći utjecaj na svoju budućnost i lakše  povlačiti europska sredstva. Novac moramo davati onima koji će ga pametno iskoristiti za dobrobit malog čovjeka i lokalnih zajednica i to je ovim izvješćem konačno omogućeno", kazala je Tomašić Hini.

U Hrvatskoj djeluje 58 LAG-ova koji obuhvaćaju 538 jedinica lokalne samouprave i pokrivaju 94 posto ukupne površine Republike Hrvatske. Njima će ovo izvješće značajno olakšati rad i financiranje budućih projekata.

U raspravi o izvješću je sudjelovao i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u ime Kluba zastupnika ALDE-a, istaknuvši da, kako bi kohezijske politike EU-a bila još učinkovitije, regionalnim i lokalnim vlastima  mora biti omogućen izravan pristup sredstvima iz EU fondova.

“Kohezijska politika je, rekao bih, najuspješnija i najdjelotvornija politika EU, neovisno o problemima s kojim se suočavamo u njezinoj provedbi. Ti su problem naglašeno prisutni baš u planinskim područjima te u nizu lokalnih zajednica. Imam i osobna iskustva s osnivanjem lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) u Istri. Ta iskustva potvrđuju koliko je politika EU-a prema lokalnim zajednicama iznimno bitna. Na toj se razini, u suradnji s nevladinim udrugama, rješavaju konkretni životni problemi građana. Regionalnim i lokalnim vlastima moramo omogućiti izravan pristup EU fondovima i ubrzati postupak korištenja sredstava namijenjenih poticanju razvoja regija. Lokalne zajednice moraju biti u mogućnosti samostalno utjecati na vlastiti razvoj, bez tutora koji o tom razvoju odlučuju. Tražim da dosljedno poštujemo i primjenjujemo načelo supsidijarnosti, koje je u temeljima Unije, te da regionalnim i lokalnim vlastima damo veći značaj", rekao je Jakovčić, priopćio je njegov ured.   

(Hina) xtdel/xpp yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙