FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska za drugačiji pristup europskoj perspektivi JI Europe

Autor: Ivan Šaravanja

ZAGREB, 4. svibnja 2016. (Hina) – Proces integracije jugoistočne Europe u EU zahtijeva novi pristup, a Bugarska je spremna to promicati i na tome raditi, rekao je bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov u sklopu predavanja "Pozitivan europski pristup za jugoistočnu Europu" u srijedu u Kući Europe u Zagrebu. 

Države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji ne smiju ostati u političkom limbu, treba im pristupati kao da su već članice i uključivati ih u donošenje europskih politika, rekao je Mitov na predavanju.

Mitov smatra kako je jedan od puteva integracije jugoistoka Europe veća međunarodna ekonomska suradnja u ključnim područjima poput prometa, infrastrukture i energetike. 

"Integracija ne znači samo otvaranje i zatvaranje poglavlja, treba promicati i integraciju ljudi", dodao je Mitov i to povezao sa svojim posjetom Križevcima u utorak kada je svečano otkrio spomenik Franu Gundrum-Oriovčaninu, hrvatskom piscu i čestom prevoditelju s bugarskog jezika i prijatelju velikog bugarskog pisca Ivana Vazova.

"Europa nastaje spajanjem ljudi", zaključio je Mitov. 

Šef bugarske diplomacije smatra i da je jačanje civilnog društva važan element integracije jugoistočne Europe. 

"Dolazim iz države u kojoj su građani rušili vlast i mijenjali zakone. Glas ljudi sve je jači, što je vidljivo i u aktualnom slučaju Makedonije", istaknuo je Mitov, naglasivši kako je jugoistok Europe ponovno postao mjesto geopolitičkog prepucavanja. 

Mitov se osvrnuo i na Schengen, za kojeg smatra da će preživjeti i proširiti se na države poput Hrvatske, Bugarske i Rumunjske. Izrazio je nadu da će to dogoditi uskoro, barem što se tiče morskih i zračnih granica. 

Naglasio je kako je Europska unija desetljećima bila bez izazova, a proces proširenja lakši, ali je situacija sada drugačiji i EU se zato treba vratiti aktivnoj vanjskoj politici.

Predavanje Daniela Mitova, koji je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, organizirao je Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Zagrebu, Diplomatskom akademijom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, te Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.    

(Hina) xis ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙