FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izlog suvremenog zvuka od 4. do 7. svibnja u SC-u

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 2. svibnja 2016. (Hina) - Međunarodni festival suvremene glazbe - Izlog suvremenog zvuka okupit će u svom četvrtom izdanju, od 4. do 7. svibnja u zagrebačkom Studentskom centru (SC), skoro stotinu glazbenika, glazbenih istraživača, umjetnika zvuka, skladatelja i performera koji predstavljaju recentna događanja sa suvremene svjetske glazbene scene.

 Sudionici festivala, koji dolaze iz dvanaest zemalja, Francuske, Nizozemske, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Austrije, Meksika, Norveške, SAD-a, Portugala i Mađarske, predstavit će se kroz trideset programa.

 "Proljetno glazbeno druženje u Studentskom centru okuplja vodeća imena suvremene glazbene scene kao i ona koja tek dolaze. Izlog je istraživanje, proces i razvoj, daje prednost glazbenoj zajednici odnosno sceni radije nego zakonitostima i pravilima glazbene industrije", ističe se u najavi SC-a.

 Po riječima umjetničke voditeljice festivala Davorke Begović, ta manifestacija predstavlja zajedničku energiju i trud te nastojanje koje dijele s prijateljima i partnerima u poticanju suradnje i dijaloga. "Izlog je pokušaj ignoriranja žanrovskih granica, poticanja kreativnosti te kritičkog ali otvorenog pristupa koji nastoji uvažavati različitosti", ocijenila je.

 Festival otvara u MM centru nastup malih polaznika radionice pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, "Pioniri Tvornice zvuka", a program se nastavlja do kasno u noć.

 Prvi dan nastupaju, među ostalim, elektroničari Gideon Kiers, Lucas van der Velden, članovi Telcosystemsa i švedski BJ Nielsen te domaći predstavnici "Šumovi protiv valova", a održat će se i koncert posvećen bubnjaru Danielu Buessu, u izvedbi njegovih kolega, braće Smolyn, koji s grupom Defibrillator donose nastup prožet utjecajima noisea, hardcorea i free jazza.

 Na ovogodišnji festival dolaze i afirmirani improvizatori i multiinstrumentalisti poput Freda Fritha, klarinerista Tima Hodgkinsona te bubnjara Chrisa Cutlera, bivših članova kultnog engleskog avangardnog rock benda Henry Cow.

 Nastupa i austrijski ansambl za "radikalnu i beskompromisnu glazbu ovoga vremena",  Black Page Orchestra, vodeće ime norveške suvremene scene Stian Westerhus, poznato u krugovima avangardnog jazza i šire.

 Među ostalim, u izvedbi ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS, u kojemu su studenti Umjetničke akademije u Splitu, izvest će se jedna od najpoznatijih pjesama Franka Zappe "Peaches En Regalia" te nova djela mlade skladateljice Ane Horvat i umjetničkog voditelja ansambla, Gordana Tudora.

 U suradnji s Nicole Hewitt i Anom Hušman festival ugošćuje Odsjek za animirani film i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Karlo Pavičić Ravlić predstavit će svoj rad "Medijski telefon", Roko Crnić performans "Stolac, stol i stolica", a jedno od ključnih djela Alvina Luciera "Vespers " će izvesti skupina studenata s te akademije.

 Nakon niza godina prepoznatljivih po mnogobrojnom članstvu i eksperimentiranju sa zvukom, MMessy Oscillators na ovogodišnji Izlog dolaze s novim hibridnim zvukom i pristupom, pod imenom MMessy Oscillators 2.0.

 U povodu objave kataloga manifestacije iz 2015., partneri Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, u suradnji s Izlogom suvremenog zvuka i Muzičkom akademijom u Zagrebu, predstavljaju francuski umjetnički duo Scenocosme. Gregory Lasserre i Anaïs met den Ancxt iz tog glazbenog dvojica donose četiri interaktivne zvučne instalacije, među kojima je i Akousmaflore, vrt sastavljen od glazbenih biljaka koje reagiraju na ljudski dodir.

 Dan nakon završetka festivala, 8. svibnja organizira se izlet u Budimpeštu, u novotvoreni prostorno-zvučni centar za istraživanja i razvoj na području prostorno-zvučne tehnologije, kojega je osnovao kolektiv inženjera, istraživača i umjetnika 4DSOUND.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙