FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Timmermans kritično o Turskoj, pohvalno o Grčkoj

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 28. travnja 2016. (Hina) - Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je u četvrtak u raspravi u Europskom parlamentu da kriteriji za ukidanje viza za Tursku neće biti ublažavani te pohvalio napore Grčke u rješavanju migrantske krize.

"Turska mora ispuniti mjerila za ukidanje viza. Nećemo oko toga popuštati", izjavio je Timermans u Europskom parlamentu u raspravi o sporazumu između EU-a i Turske o rješavanju migrantske krize.
"Lopta je na turskoj strani igrališta. Oni kažu da to mogu provesti", dodao je Timmermans.

Turska za ukidanje viza treba ispuniti 72 mjerila, a zasad je poznato da ih je ispunjeno oko polovice.
Europska komisija bi u sljedećih nekoliko dana trebala odlučiti hoće li predložiti zemljama članicama ukidanje viza za turske državljane, što je ponuđeno Turskoj kao dio sporazuma prema kojem ona prihvaća sve izbjeglice koji ilegalnu uđu u Grčku.

Turska prijeti da će obustaviti provedbu toga dogovora ako u lipnju vize ne budu ukinute.
Najveće političke skupine u Europskom parlamentu, europski pučani (EPP) i socijaldemokrati (S&D) podržavaju sporazum između EU-a i Turske, ali su brojni zastupnici izrazili zabrinutost i pitali je li taj sporazum u skladu s europskim i međunarodnim pravom.

Zastupnici su izražavali zabrinutost i zbog udara na slobodu medija i ljudska prava u Turskoj te naglasili da nastavak pristupnih pregovora, čije je ubrazanje također dio sporazuma, treba koristiti kao polugu da Ankara promijeni svoje ponašanje.
Timmeramans je takvim istupima dao za pravo. "Ako se toliko žele približiti Europskoj uniji, pustimo ih da to i pokažu. Razlike između nas i Turske se ne smanjuju nego se povećavaju zbog ljudskih prava, medija i onoga što se događa u civilnom društvu", rekao je Timmermans.

S druge strane, Timmermans je pohvalio napore koje Grčka ulaže u provedbu sporazuma EU-Turska.

"Moram reći da Grčka čini nevjerojatne napore i pozdraviti iznimno kvalitetnu suradnju koju imamo s grčkim vlastima kao i suradnju između Grčke i Turske", rekao je Timmermans.
Europska komisija treba 12. svibnja donijeti ocjenu o provedbi akcijskog plana grčke vlade kojim se trebaju otkloniti nedostaci u upravljanju vanjskim granicama EU-a. U slučaju da se pokaže da ti nedostaci i dalje ostaju, Komisija bi mogla uvesti pravo zemljama članicama da mogu uvesti unutarnje granične kontrole u schengenskom prostoru na razdoblje do dvije godine, što bi praktično značilo privremenu suspenziju Grčke iz schengenskog prostora.
Obveza Grčke koja proizlazi iz sporazuma EU-Turska jest da preuzme prihat migranata koji dolaze na njezine otoke, provede postupak registracije i omogući privremeni smještaj dok ih ne vrati u Tursku.
Nakon zatvaranja balkanske migrantske rute jedini način da Grčka ne postane golem izbjeglički logor jest provedba sporazuma o vraćanju izbjeglica u Tursku, rekao je Timmermans.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙