FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljeni finalisti natječaja Rovinj Photodays - osmero hrvatskih autora

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 19. travnja 2016. (Hina) - Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays objavio je finaliste za svoje deveto izdanje, koje će se održati 6. i 7. svibnja u tom istarskom gradu, a među njima je i osmero hrvatskih autora.

Festival svake godine bilježi sve veći broj prijava, na ovogodišnji natječaj pristiglo je više od 8.500 fotografija, koje je prijavilo više od 600 autora iz 35 država, rekao je direktor festivala Denis Redić na konferenciji za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

 "Intencija nam je da fotografskoj publici i hobistima pokažemo što danas radi fotografska scena, koja je uloga fotografije i zašto se predstavlja na taj način", napomenuo je.

 Žiriranje se održalo u dva kruga, nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala suzili su izbor glavnim selektorima Mindaugasu Kavaliauskasu i Kristini Juraite, koji su odabrali po tri finalista u svakoj kategoriji - njih ukupno 21.

 Od hrvatskih autora troje su osvojili prva mjesta, Davor Konjikušić u kategoriji Umjetnički koncept, Marina Ćorić u kategoriji Akt/Tijelo i Robert Gojević u kategoriji Portret, a u kojoj su još dvojica domaćih fotografa - Zvonimir Tanocki i Marin Mešter.

 U kategoriji Arhitektura drugo mjesto osvojila je Mirna Pavlović, dok se na treće mjesto plasirao Luka Dubroja, a Glorija Lizde je osvojila drugu poziciju u kategoriji Akt/Tijelo.

 Među finalistima je četiri autora iz Srbije (Ivana Tešić, Milica Mrvić, Srđan Đurić i Maja Medić), po dva iz Slovenije (Zorman Matic i Primož Zorko), Italije (Paolo Fusco, Mario Ferrara) i Rusije (Anna Hahoutoff i Olga Ingurazova) te Kotryna Ula Kiliulyte iz Litve i Josep Echaburu Mulet iz Španjolske.

Uz završnicu s finalistima još desetak izložbi na festivalu

 Izložba fotografija finalista, kojoj je kustosica Iva Prosoli i na kojoj će se izložiti ukupno 150 radova, središnje je događanje završnice festivala u okviru kojega se dodjeljuje i Grand Prix, a uz nju će se u Rovinju postaviti još desetak izložbi.

 Prosoli smatra kako veliki interes za ovogodišnji natječaj govori o sve većoj popularnosti festivala na domaćoj i međunarodnoj fotografskoj sceni. "Glavna odlika festivala je otvorenost prema široj fotografskoj zajednici, od profesionalaca, umjetnika, studenata do amatera, a ta se raznolikost vidi i na izložbi finalista", napomenula je.

 Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke novije fotografije MUO-a, kaže da je suradnja s festivalom Muzeju važna ponajviše zbog problema s otkupom građe i proteklih se sedam godina odvija na obostrano zadovoljstvo, s obzirom da afirmira muzejski fundus, ali i same autore.

 "MUO se obogatio s više od 500 fotografija recentnih umjetnika, a postali smo i referentno mjesto za posudbu i izlaganje po čitavoj Hrvatskoj, što potvrđuje kvalitetan izbor žirija koji radi na selekciji", istaknula je.

 Najavila je i izložbu fotografija Fernanda Soprana, nastalih između 1944. i 1974., odnosno retrospektivu tog riječkog fotografa iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, koja pokazuje kretanja u hrvatskoj fotografiji tog doba.

 Priredit će se i izložba "Portreti" Rodriga Illescasa, prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix nagrade Photodays, na kojoj će predstaviti s petnaest fotografija noćnih prizora velikog formata s kojima je pobijedio na festivalu.

 Na festival se vraća privatni fotograf Rolling Stonesa, Brian Rasic, koji ovaj put donosi multimedijalnu priču o nedavno preminulom Davidu Bowieu s kojim se, putem kamere družio od 1983. do 2005. godine. 

 Postavit će se i izložba "Komprimirani svjetovi – fotografija na javnim mjestima", zajednički projekt Photona, Centra za Suvremenu Fotografiju i Trieste Contemporanea.  

 Izložba "Plavi sat" iz ciklusa "Prijatelji mora" donosi 60 velikih formata fotografskih zapisa nastalih u tzv. 'plavom satu' tj. u predvečerju iza zalaska sunca ili ranim jutrom neposredno pred njegov izlazak.

 Prema odabiru Novog lista i Glasa Istre, na izložbi "Na terenu" predstavlja se rad njihovih fotoreportera, na površinama formata 3x2 metra.

 Festival donosi i nekoliko tematskih radionica, prezentacija fotoklubova i projekata, stručna predavanja i preglede portfolija. Ulaz na sve izložbe i predavanja je slobodan.

 U okviru tradicionalne suradnje MUO-a i Festivala, od 27. listopada do 13. studenog održat će se zagrebačka izložba nagrađenih radova u svim natjecateljskim kategorijama koji će biti uvršteni u Zbirku novije fotografije MUO-a.

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙