FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prestižna nagrada FEDORA opernom projektu HNK-a Zagreb i pariške Opere Comique

Autor: Gea Vlahović

ZAGREB, 12. travnja 2016. (Hina) - Zajednički projekt Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb i kazališta Opera Comique iz Pariza "Kein Licht" osvojio je prestižnu nagradu Europske udruge ljubitelja opere i baleta FEDORA za najbolju novu europsku opernu kreaciju, čija će praizvedba biti na festivalu Ruhrtriennale u Njemačkoj u rujnu 2017., nakon čega slijede izvedbe u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu.

 Takvu je odluku donio žiri koji su činili urednik časopisa Opera Magazine John Allison, ravnatelj Nizozemske nacionalne opere Pierre Audi, ravnatelj i umjetnički direktor švedske opere Norrlands Operan Kjell Englund, ravnatelj udruženja Opera Europa Nicholas Payne, ravnatelj Državnog kazališta Karlsruhe iz Njemačke Peter Spuhler i umjetnički direktor Kraljevskog kazališta u Madridu John Matabosch.

 U utrci za 150 tisuća eura vrijednu nagradu bilo je više od 30 projekata a koprodukcija zagrebačkog i pariškog teatra, čiji je libreto pisan prema tekstu austrijske Nobelovke Elfriede Jelinek, dobitnikom je proglašena na svečanoj dodjeli održanoj u subotu 9. travnja u milanskoj Scali.

 Jelinek je tekst napisala nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu 2011., a operni projekt po tekstu čiji naslov u doslovnom prijevod znači "Nema svjetla", kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme, stoji u priopćenju HNK-a Zagreb.

 Opera propituje i neke od opsesivnih tema današnjice kao što je odnos čovjeka prema suvremenoj tehnologiji i to na primjeru razarajućeg djelovanja nuklearne energije.

 Glazbu piše istaknuti francuski skladatelj Phillippe Manoury, a operu će režirati Nijemac Nicolas Stehmann.

 Opera "Kein Licht" bit će realizirana u produkciji HNK-a Zagreb, Opere Comique iz Pariza (Francuska), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Luksemburg) i Münchner Kammerspiele (Njemačka), te festivala Ruhrtriennale (Njemačka) i ansambla Lucilin (Luksemburg).

 Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč ocijenila je kako je riječ o značajnom priznanju ne samo za taj teatar, već i za cjelokupnu hrvatsku kulturu.

 "Iznimna mi je čast što smo u velikoj konkurenciji, u kojoj su bile neke od slavnih europskih kazališnih kuća, osvojili prestižnu europsku nagradu za operu koju ćemo realizirati sljedeće godine u koprodukciji s pariškom Operom Comique", kazala je Vrgoč. 

 "To je svakako značajno priznanje HNK-u Zagreb za njegovu europsku orijentaciju u promicanju suvremenog stvaralaštva, ali i priznanje značajno za cjelokupnu hrvatsku kulturu", poručila je.

 FEDORA (The European Circle of Philanthropists of Opera and Ballet) je neprofitna organizacija koja promiče operu i balet prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika. Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, kao što su Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d'Aix-en-Provence (Francuska) ili Kazalište Magdeburg (Njemačka).

 Osim nagrade za operu, FEDORA dodjeljuje i 100 tisuća eura vrijednu nagradu za balet, a obje se nagrade dodjeljuju međunarodnim koprodukcijama koje donose projekte umjetnika različitih disciplina koji za cilj imaju kreirati dosad nepostavljene i nedavno komponirane ili nanovo otkrivena djela.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙