FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovački projekt "Zvijezda u školi" jedan od dobitnika Nagrade Europa Nostra

Autor: Duška Gerić Koren

ZAGREB, 7. travnja 2016. (Hina) - Projekt "Zvijezda u školi" Grada Karlovca, kojemu je cilj pronaći inovativne načine uključivanja kulturne baštine u školske predmete, osvojio je nagradu Europske unije za kulturnu baštinu 2016. Europa Nostra u kategoriji obrazovanja, odgoja i podizanja svijesti.

 Karlovački projekt jedan je od 28 dobitnika nagrade Europa Nostra iz 16 zemalja, koje su u četvrtak objavile Europska komisija i Europa Nostra.

 Dobitnici su nagrađeni, kako se ističe u priopćenju, za iznimna dostignuća u četiri kategorije - zaštite, istraživanja, predanog rada te obrazovanju, odgoju i podizanja svijesti.

 Neovisno stručno povjerenstvo ocjenjivalo je ukupno 187 prijava koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 36 zemalja diljem Europe i izabralo pobjednike, a sada građani cijelog svijeta mogu glasovati online za Nagradu javnosti i dati podršku nagrađenom projektu iz svoje države ili neke druge europske zemlje.

 Projekti koje je povjerenstvo izabralo izvrsni su primjeri kreativnosti, inovativnosti, održivog razvoja i društvenog sudjelovanja u području baštine širom Europe, ističe se u priopćenju.

 Čestitajući dobitnicima nagrade, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics istaknuo je da "njihovi projekti podižu svijest o kulturnoj baštini kao strateškom resursu društva i gospodarstva Europe".

 Kulturna baština, dodao je, ujedinjuje ljude, gradi mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te istodobno stvara gospodarski rast, promiče održiv razvoj i potiče društvenu suradnju i uključenost. "Zato podržavamo ovu nagradu i ostale baštinske projekte kroz program Kreativna Europa i činit ćemo tako i nadalje", napomenuo je.

 Predsjednik Europe Nostre, operni pjevač Plácido Domingo istaknuo je kako sva nagrađena postignuća dokazuju da je baština važna Europi i njezinim građanima. "Kulturna baština je pokretač održivog gospodarskog razvoja i kohezivna sila našeg multikulturalnog društva koju institucije Europske unije općenito priznaju, što je jasno pokazano nedavnim izvješćem 'Kulturna baština je važna za Europu'", dodao je.

 Karlovački projekt, istaknulo je u obrazloženju stručno povjerenstvo za dodjelu nagrade, "uključuje dojmljiv broj učenika i učitelja čime pomaže u promicanju lokalnog identiteta i građanskoga ponosa".

 Cilj projekta je pronaći inovativne načine kako uključiti kulturnu baštinu u školske predmete, bez obzira na to o kojem se predmetu radi. "Naglašavajući potencijal kulturne i povijesne baštine kao teme i sadržaja različitih područja učenja, ova je inicijativa pridonijela održivom očuvanju Zvijezde", istaknulo je povjerenstvo dodavši da je ova inicijativa, koju podržava i Grad Karlovac, "imala izniman utjecaj na lokalni stav prema kulturnoj baštini te ima potencijal za široku primjenu diljem Europe".

 Nagradu Europa Nostra za kulturnu baštinu pokrenula je Europska komisija 2002. Nagrada promiče najbolje postupke očuvanja baštine, istraživanja, upravljanja, volonterizma, obrazovanja i komunikacija. Nagradu podržava Europska unija putem programa Kreativna Europa.

 Svečana dodjela nagrade održat će se 24. svibnja u madridskom povijesnom kazalištu Zarzuela. Na svečanosti će biti objavljeno sedam dobitnika Grand Prixa, od kojih će svaki primiti 10 tisuća eura, a bit će objavljen i dobitnik Nagrade javnosti.

(Hina) xdgk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙