FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kovačić: Nužno hitno provesti reformu sustava agencija

Autor: Tatjana Kolak

ZAGREB, 30. ožujka 2016. (Hina) -Pomoćnik ministrice uprave Marko Kovačić poručio je u srijedu kako je nužno što prije provesti reformu sustava agencija, definirati jasne kriterije za razgraničenje poslova koji se obavljaju na središnjoj razini državne uprave i na razini ureda državne uprave u županijama, ali i definirati ujednačene organizacijske strukture unutar tijela državne uprave.

Kovačić je to rekao uoči predstavljanja analize provođenja strategija suzbijanja korupcije i razvoja javne uprave tijekom posljednjih petnaestak godina, koju je za Udruge za demokratsko društvo načinila Anka Kekez Koštro s Fakulteta političkih znanosti.

"Tijekom posljednjih 15 godina javna je uprava stalno u procesu reformi, no radilo se o izvanjski motiviranim i fragmentiranim naporima koji daju ograničene rezultate", rekla je Kekez Koštro.

Modernizaciju i profesionalizaciju državne službe poticala je EU što je, kaže, dovelo do usavršavanja državnih službenika, unapređenja upravnih procesa i podizanja etičkih standarda.

S druge je strane, Svjetska banka inzistirala na racionalizaciji sustava i iako nije uspjela u poticanju uređenja sustava plaća temeljenog na učinku, utrla je smijer za projekte Hitrorez i HITRO. hr.

"Tek 2008. reformski ciljevi i mehanizmi postaju dio domaćeg strateškog dokumenta koji u javno upravljanje uvodi procjenu učinka propisa i strateško planiranje", rekla je Kekez Koštro.

Međutim, ističe, ni ti napori nisu doveli do kontinuiranih reformi jer strateški dokument za iduće razdoblje nije donesen dok je strategija za razdoblje nakon 2015. donesena pred parlamentarne izbore i bez pokazatelja adekvatnih za EU te je i njezina provedba neizvjesna.

"Iz analize se može vidjeti da je tijekom posljednjih 15-stak godina bio pokrenut niz projekata koji su bili usmjereni prema učinkovitijoj, kvalitetnijoj i građanima dostupnijoj javnoj upravi. Na žalost, nisu svi projekti uspjeli zaživjeti u punoj mjeri, međutim vjerujemo da je i iz tih iskustava moguće izvući pouke za ono što se opred nama nalazi", naglasio je Kovačić.

U provedbi reformskih mjera, ističe, Ministarstvo uprave će surađivati kako sa svim resornim ministarstvima tako i sa akademskom zajednicom, civilnim društvom i socijalnim partnerima jer su oni ključni akteri provedbi reforsmkih mjera.

"Nema održivosti reformi bez jakog i snažnog civilnog društva koje propituje poteze tijela javne vlasti", upozorio je ravnatelj vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak.

"Uz strukturne reformu javne uprave treba raditi na stvaranju zdravije klime koja bi pogodovala ulaganjima i pokretanju poslova jer koruptivna sredina komoplicirana javna uprava nisu baš prijatelji onih koji žele investirati i pokrenuti svoj posao", rekao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙