FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan narcisa: vodeći ljudi države sudjelovali u progodnoj prodaji narcisa za pomoć ženama oboljelim od raka dojke

Autor: Tamara Marinković

ZAGREB, 18. ožujka 2016. (Hina) - Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, održana je u subotu u središtu Zagreba, a prigodnoj prodaji narcisa  za pomoć ženama oboljelim od rak dojke, uz brojne građane koji su mogli kupiti stručak narcisa, pridružili su se i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Vlade  Tihomir Orešković.

 Danom narcisa, koji se obilježava 20. godinu, nastoji se podići svijest o raku dojke kao ozbiljnom javnozdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.

 U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2.300 žena, a umre njih oko 900. Najugroženije su žene u dobi između 50 i 69 godina, no ta zloćudna bolest sve je češća i u znatno mlađih žena.

 Na Cvjetnom trgu obilježavanje Dana narcisa organizirala je udruga Europa Dona koja prikuplja novac za kupnju uređaja za intraoperativno zračenje, a na Trgu bana Jelačića zagrebački Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb i Hrvatska liga protiv raka.

 "Moja poruka na današnji dan svima jest brinite o svom zdravlju, idite na redovite preglede, kako sistematske tako i na one specifične za razne vrste raka, a posebno poručujem ženama da brinu i rade samopreglede dojki jednom mjesečno te da, nakon 35-40 godine, idu jednom godišnje na redoviti mamografski pregled", kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se zajedno sa suprugom pridružila organizatorima Dana narcisa u prigodnoj prodaji narcisa.

 Predsjednik Hrvatskom sabora akademik Željko Reiner poručio je kako je rak dojke najčešća zloćudna bolest u žena i prvi uzrok smrtnosti kod žena, ali i da je izlječiva kod najvećeg broja žena ako se rano otkrije.

 I predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa suprugom sudjelovao je u prodaji narcisa te poručio kako bi svaka žena trebala naći vremena za preglede kako bi se na bolest moglo na vrijeme reagirati.

 Na Trgu bana Jelačića bio je postavljen i pokretni mamograf gdje su žene na licu mjesta mogle obaviti pregled dojki. Organizatori 20. Dana narcisa su Hrvatska liga protiv raka i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba. 

(Hina) xmt ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙