"Radi se o međunarodno priznatoj oznaci kojom se jamči standard kvalitete proizvoda te otvara niz mogućnosti za prezentaciju autohtonih dalmatinskih jela na međunarodnom tržištu," rekla je za Hinu koordinatorica projekta Ivanka Luetić Boban iz županijske javne ustanove za koordinaciju i razvoj Rera.
Po njezinim riječima, ta međunarodno priznata oznaka kvalitete iznimno je važna i na hrvatskom tržištu posebice za turiste koji će biti potaknuti na konzumiranje izvorne dalmatinske hrane.
"To će imati snažnog utjecaja na razvoj turizma i gospodarstva uopće s naglaskom na uvrštavanje lokalnih, dalamtinskih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca", istaknula je Luetić Boban te podsjetila kako su pripreme za dobijanje oznake "Culinary Heritage Europe" za proizvođače izvorne dalmatinske hrane bile vrlo temeljite.
Projekt "Culinary Heritage Europe" potaknut je u Švedskoj i Danskoj 1995., a u Europi je do sada, po riječima Luetić Boban, nositelj toga zaštitnog znaka postala 1441 članica, odnosno tvrtka, a sada su, po prvi puta, i hrvatske tvrtke dobile taj međunarodno priznati i prepoznatljivi znak kvalitete proizvoda.
Dobitnici oznake kulinarske baštine "Culinary Heritage Europe" u Splitsko-dalmatinskoj županiji su: Braniteljska poljoprivredna zadruga "Imoćanka"- Donji Vinjani, "Doci"- Vrlika, Eko selo "Grabovci-OPG Grabovac" - Proložac Gornji, Etno eko selo "Dol"-Postira, Eko etno selo "Škopljanci Radošić"-Lećevica, Radoši i Škopljanci, Konoba "Sv. Roko"-Čaporice, OPG "Ivin dvor"-Muć, OPG "Joško Veža-Franka kušaonica maslinova ulja"- Brist, OPG "Tvrdić-Tvrdić Honey"-Grohote Šolta, Restoran "Kaštil slanica"-Omiš, Slastičarna i gradska kavana "Romana" -Makarska, Vila "Rustika"-Sinj, Vinarija "Bakhus"-Vis, Vinarija "Grabovac"-Donji Proložac i OPG "Petar Rodić"-Žrnovnica.