FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ovog vikenda međunarodne izložbe mačaka u Zagrebu

Autor: Marina Bujan
ZAGREB, 11. ožujka 2016. (Hina) - Dvjestotinjak mačaka 20-tak pasmina, među kojima i Kurilski dugodlaki i kratkodlaki bobtail, rijetka pasmina koje u Hrvatskoj nema, a u Europi je najviše zastupljena u Rusiji, bit će predstavljeno ovoga vikenda na međunarodnim izložbama u zagrebačkom Westgate Shopping Cityju u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske.

 "Kurilski dugodlaki bobtail je prirodno nastala vrsta stara tek više od stotinjak godina. Živjela je u izolaciji na Kurilskim otocima, koji se protežu 1.300 kilometara na sjeveroistok od Hokkaida u Japanu do Kamčatke u Rusiji. Pretpostavlja se da su to zapravo podivljale mačke pasmine Japanskog bobtaila donesene na otok, a zbog izolacije otoka otkrivene su tek sredinom 20. stoljeća", ističu iz Saveza felinoloških društava Hrvatske.

 "U prirodi su izvrsni lovci, posebno ribe, što je jedan od razloga zbog čega ta mačka ima posebnu sklonost prema vodi. Može uloviti ribu tešku i do pet kilograma, ali i zeca. Kao ljubimci su vrlo privržene, miroljubive i prilagodljive prirode te su zahvaljujući svom karakteru postale brzo popularne. Svoj lovački instinkt u kućnim uvjetima zadovoljavaju lovom na muhe. Za ovu pasminu je karakterističan gen za kratak rep, pa Kurilski bobtail zbog 'pompon' repa mnoge podsjeća na zeca. U Westgate stiže iz Italije", kažu iz Saveza.

 Hrvatska kao zemlja domaćin izložbe ima i svoje zvijezde, a to su Britanske kratkodlake mačke javnosti poznate iz aktualne reklamne TV kampanje "Ne kupuj mačka u vreći", koje su u vlasništvu Zagrepčana Marine i Roberta Hana. Njihova je mačka Nea, naime, odigrala glavnu ulogu u toj TV reklami. 
 Posjetitelji izložaba u Westgate Shopping Cityju u subotu i nedjelju, 12. i 13. ožujka, moći će vidjeti više od 200 rasnih mačaka iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, Češke i Poljske. 

 Organizatori iz Saveza felinoloških društava Hrvatske najavljuju da je riječ o"pravoj mačjoj eliti" jer će izlagači upravo na ovim izložbama pokušati izboriti kvalifikacije za Mediterranean Winner Show, koji će se održati prvi vikend u travnju u Rimu. Mačje ljepotice i ljepotani za titulu najljepše borit će se u oštroj konkurenciji pred sucima iz Francuske i Španjolske.

 Posjetitelji Westgatea imat će priliku vidjeti 20-ak pasmina mačaka, a osim već spomenutih, primjerice i Egzotu, Svetu Birmu, Sibirsku i Perzijsku mačku, Norvešku šumsku, Bengalsku mačku, Ragdoll, Snowshoe, Sfinks, Neva Maskerada, Korniš Rex te najbrojnije pasmine Maine Coon,  istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

 Izložba je u subotu, 12. ožujka, otvorena od 12 do 21 sat, a u nedjelju, 13. ožujka, od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana bit će Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu početi u 19,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati. Svoj je dolazak na izložbu u nedjelju najavio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kaže organizator. 


(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙