FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Tjedan EU fondova": Hrvatskoj iz ESF-a na raspolaganju 1,8 milijardi eura

Autor: Smiljana Škugor-Hrnčević
ZAGREB, 10. ožujka 2016. (Hina) - U Okviru "Tjedna EU fondova" koji se održava od 7. do 11. ožujka u četvrtak je u Zagrebu operativne programe za povlačenje novca iz Europskog socijalnog fonda (ESF) predstavilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava za koje je Hrvatskoj u razdoblju 2016. - 2020. na raspolaganju 1,8 milijardi eura.
 Predstavljajući operativni program - učinkoviti ljudski potencijali, pomoćnica ministrice rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević istaknula je da je najviše novca namijenjeno programima za zapošljavanje oko 33 posto, zatim za obrazovanje i cjeloživotno učenje oko 28 posto, dok je za programe socijalne uključenosti u slijedećem razdoblju do 2020. rezervirano 20 posto ukupnih sredstava. 
 Dio novca, oko 12 posto namijenjen je i za programe dobrog upravljanja, a pet posto za tehničku podršku, rekla je Ivanković-Knežević. 
 Ciljane skupine su nezaposleni, poslodavci i osobe koje žele podići i održati zaposlivost te mladi ljudi kojima treba omogućiti veću mobilnost i učinkovitiji ulazak na tržište rada, istaknula je .
 Najveći dio novca namijenjen je aktivnoj politici tržišta rada rekla je Ivanković-Knežević dodajući da se prvi natječaji očekuju za nekoliko tjedana.
 Po prvi puta, sredstva će se moći povlačiti i za programe iz područja umjetnosti i kulture namijenjenih mladima, koji će se provoditi kroz Ministarstvo kulture.
Oko 80 milijuna eura namijenjeno je i za strukturno obrazovanje. 

Tiskana publikacija o najčešćim pogreškama u prijavama za EU natječaje

 Ovakvi skupovi prilika su i za razmijenu mišljenja i ukazivanje na probleme s kojima se predlagači programa susreću te je stoga tiskana i pbulikacija o najčešćim pogreškama u prijavama za natječaje, istaknula je Ivanković-Knežević, izrazivši zadovoljstvo što se na konferenciji okupio veliki broj ljudi.
 O operaciji "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja" govorio je Luka Rajčić, naglasivši da su osigurana sredstva daleko veća od onih iz razdoblja 2007.-2013. kada su iznosila oko 10 milijuna kuna.
 U razdoblju do 2020. za tu inicijativu na raspolaganju nam je 18 milijuna eura, rekao je Rajčić.
 Također je izvijestio kako će projekti ubuduće trajati od 24 do 36 mjeseci, a ne kao do sada godinu dana.  Uočili smo da je 12 mjeseci prekratko razdoblje za ostvarivanje projekta, rekao je.
 Među programima za koje se mogu povući novci iz Europskog socijalnog fonda su i oni za socijalnu uključenost, razvoj civilnog društva, programi namijenjeni ranjivim skupinama društva, za unapređivanje volonterskih programa itd.

(Hina) xsšh ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙