FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović: Konsolidacija Europe je preduvjet za sigurnost cijelog kontinenta

Autor: Damir Muštović

MUENCHEN/ZAGREB, 13. veljače 2016. (Hina) - Konsolidacija Europe je preduvjet za sigurnost cijelog kontinenta i na njoj moraju zajednički raditi svi, osobito u svjetlu današnjih sigurnosnih izazova, od terorizma i prekograničnih prijetnji ekstremizma do migrantske krize, rekla je u subotu u Muenchenu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je priopćeno iz ureda njezinog glasnogovornika.

Predsjednica je to rekla u govoru na panel raspravi "Prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji?“, održanoj u sklopu 52. Minhenske sigurnosne konferencije na kojoj su, uz nju, sudjelovali i predsjednici Slovenije i Makedonije Borut Pahor i Gjorge Ivanov te premijeri Crne Gore i Gruzije, Milo Đukanović i Giorgij Kvirikašvili.

U svom obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović, kako se navodi u priopćenju, istaknula kako je za nju daljnja euroatlantska integracija nedvojbena. Kazala je kako radije koristi politički termin "konsolidacija Europe“ jer vjeruje da je to širi pojam od "proširenja EU-a“, koje se često promatra kao tehnički proces.

"Kako bi se Europa u potpunosti konsolidirala te postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, potrebno je Jugoistočnu Europu promatrati u njezinoj biti. Ona nije tek zemljopisno pitanje. Ako završimo integracijski proces, postići ćemo naše najvažnije ciljeve“, kazala je Grabar-Kitarović, kako se navodi u priopćenju.

"Posebno mi je drago što će Bosna i Hercegovina u ponedjeljak podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u. To potvrđuje moj optimizam i vjeru u europski projekt u vremenima kad se on često dovodi u pitanje", kazala je.

Predsjednica Republike istaknula je, stoji dalje u priopćenju, kako se čini da su svi, i u EU, i u NATO-u, i u jugoistočnoj Europi istodobno suočeni sa zamorom od proširenja, umorom od pristupanja i preopterećenošću reformama, naglasivši kako treba obnoviti optimizam i poslati snažnu i pozitivnu poruku da se konsolidacija Europe nastavlja i da zemlje jugoistočne Europe imaju podršku.

(Hina) xpp/xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙