FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena specijalizirana filmska knjižnica u riječkom Art-kinu

Autor: Dean Silić
RIJEKA, 12. veljače 2016. (Hina) - Art-kino Croatia u Rijeci otvorilo je u petak svoju specijaliziranu knjižnicu, a poseban gost je bio poznati redatelj Slobodan Šijan.
Knjižnica Art-kina sadrži više od 700 knjižnih naslova u Općoj i Referentnoj zbirci, gotovo 500 časopisa, 16 naslova u zbirci Periodika te Audiovizualnu zbirku koja sadrži 600 DVD-a suvremenih i klasičnih filmskih naslova. 
Korisnici knjižnice mogu čitati dnevne novine, tjednike te mjesečna izdanja časopisa na koje je pretplaćeno Art-kino. Omogućeno je i korištenje tablet uređaja na kojem su pohranjeni filmovi snimani u Rijeci, o Rijeci, ili oni riječkih autora. Jednom mjesečno će se organizirati program "Film izvan okvira" - predstavljanje knjiga i časopisa, razgovora s redateljima i drugim filmskim djelatnicima, radionica i okruglih stolova.
 Slobodan Šijan, redatelj kultnih filmova "Ko to tamo peva", "Maratonci trče posljednji krug" i "Davitelj protiv davitelja", predstavio je u razgovoru s Petrom Milatom iz Multimedijalnog instituta svoje dvije knjige, "Filmus: Priče o filmu" i "Kino Tom". "Filmus: knjiga o filmu" je eksperimentalna filmska priča o velikim filmskim stvaraocima, Bošku Tokinu – pioniru moderne filmske kritike, Dušanu Makavejevu, Aleksandru Petroviću, Živojinu Pavloviću, ali i o specifičnoj filmskoj storiji o Vukici Đilas. Knjiga je istodobno svojevrsna autobiografija Šijanovog stvaralaštva. "Kino Tom" završni je dio šireg intermedijalnog projekta Slobodana Šijana o Tomislavu Gotovcu i njegovom djelu. 
 Šijan je rekao da je knjiga o Gotovcu nastala tako da je nakon Gotovčeve smrti počeo pisati esej o tom svom prijatelju i kolegi s beogradske filmske akademije pa, kako je rekao, nije mogao stati s pisanjem. Gotovčevi stavovi o filmu tijekom studiranja utjecali su na moje stvaralaštvo, kazao je. Istaknuo je da je želio približiti do tad relativno nepoznat Gotovčev filmski eksperimentalni "underground" opus.
Prisjećajući se vremena provedenog na akademiji, Šijan je istaknuo da je to bilo vrijeme poleta i izuzetne energije polaznika, što je rezultiralo izvrsnim kreativnim ozračjem. No, sve je naglo prekinuto zabranom prikazivanja i bunkeriranjem diplomskog filma Lazara Stojanovića "Plastični Isus", uhićenjem autora  te proglašavanjem polaznika akademije "crnim ovcama" društva, rekao je Šijan.    
 U sklopu otvaranja knjižnice i predstavljanja Šijanovih knjiga prikazan je izbor njegovih eksperimentalnih filmova nastalih između 1970. i 1972. 

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙