FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložbe suvremenih umjetnica u Galeriji SC

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 10. veljače 2016. (Hina) - Zagrebačka Galerija SC u četvrtak, 11. veljače otvara dvije izložbe - "Input/Output" umjetnice Andree Zrno te iste večeri, u potkrovlju te galerije, izložbu slovenske autorice Maje Hodoščak na kojoj će biti prikazan video-rad "We Need a Title".

 Andrea Zrno (1985., Osijek) diplomirala je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, magisterij je završila na In Situ odsjeku Kraljevske akademije likovnih umjetnosti u Antwerpenu, gdje danas živi i radi.

 Na izložbi u Galeriji SC, gdje je 2008. već izlagala, Zrno progovara o pitanju memorije i svom osobnom suočavanju s njom.

 Izloženi tlocrti odnosi se na prostore u kojima je umjetnica provela dio života ili je u njima trebala boraviti, dok zvučne instalacije, tri isprepletena glasa opisuju te prostore kakofonijski.

 Osim vizualizacije tlocrta i ilustracije verbalnih opisa prostora, Zrno izlaže crno-bijele printeve (pre)složenih maramica, kao predmeta asocijativnog sjećanja u kojem se traži prošlost, ali i promjenjivost vlastitoga identiteta.

 Po riječima kustosa Igora Loinjaka, iako je izložba podijeljena u više segmenata, objedinjena je na sadržajnoj razini jer tlocrti prostora, izvedeni koncem, zvučni opisi tih prostora te printevi maramica govore ponešto drugačijim 'jezikom' o istoj stvari.

 "Zrno izradi tlocrta pristupa neopterećeno i nesputano ne inzistirajući na njihovoj posvemašnjoj točnosti, ostavljajući ih nedorečenim prostorom mogućnosti. Zvučne se instalacije oslanjaju na tlocrte, ali ih ne opisuju doslovno, nego nude tek mogući model po kojem je određeni prostor moguće nekome predstaviti riječima ističući njegove fizičke karakteristike, ali i osobne dojmove govornika", ustvrdio je Loinjak u predgovoru izložbe.

 Slovenska umjetnica Maja Hodoščak predstavit će se videom, koji je inicirala i napravila u suradnji sa šest članova školskog debatnog tima celjske gimnazije, koji su nekoliko mjeseci sudjelovali u svojevrsnom paralelnom kurikulumu.

 Polazište debate bilo je naslijeđe i mogućnosti Pokreta nesvrstanih, a učenici su se uključili u promišljanje ideje o trećoj politici danas, novim formama komunizma i svojoj ulozi unutar obitelji i školske strukture.

 Umjetnica se fokusirala na prijelazni trenutak od čina govora do trenutka stvaranja kolektiva i zajedničkoga rada, pa video otkriva i trenutke zajedničkog truda tijekom stvaranja, neslaganja i točaka pregovaranja.

 Obje izložbe bit će otvorene do 20. veljače.

(Hina) xagrb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙