FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor parlamenta i Vijeća EU-a o poslovnim tajnama dobio potporu odbora EP-a

Autor: Alen Kozina/ Europski parlament
STRASBOURG/ZAGREB, 28. siječnja 2016. (Hina) - Odbor Europskog parlamenta za pravna pitanja u četvrtak je odobrio privremeni dogovor oko novih pravila za pomoć tvrtkama u borbi protiv krađe poslovnih tajni, priopćio je Europski parlament ističući i da su zastupnici posebno inzistirali da se zakonom ne umanjuju medijske slobode i ograniči rad novinara.
"Tekst koji je izglasan u Odboru pravnih pitanja od danas će omogućiti zaštitu profesionalnih i povjerljivih informacija tvrtki, a paralelno će paziti na očuvanje temeljne slobode izražavanja i slobode medija", poručila je izvjestiteljica Constance Le Grip (EPP, Francuska).

Nacrt direktive uvodi definiciju pojma "poslovne tajne" za sve države Europske unije. Pod "poslovnom tajnom" smatra se informacija koja je tajna, a zbog svoje tajnosti ima komercijalnu vrijednost te je i podvrgnuta razumnim koracima kako bi ostala tajna.

Uvođenje te definicije bi obvezalo države članice Europske unije da osiguraju žrtvama zloupotrebe poslovnih tajni pravo na obranu svojih prava na sudu te na traženje nadoknade. Izglasani tekst također sadrži pravila o zaštiti povjerljivih informacija tijekom pravnih postupaka.

Kroz pregovore, članovi Europskog parlamenta su istaknuli važnost da doneseni zakon ne smanjuje medijske slobode i pluralizam medija te da ne ograničava rad novinara, osobito rad na novinarskim istragama i na zaštiti izvora novinarskih informacija.

Odbor je odobrio privremeno dogovoreni tekst s 20 glasova za, dva protiv i tri suzdržana. Dogovor su u prosincu prošle godine potvrdili  Parlament i Vijeće, a sada ga mora prihvatiti Parlament u cjelini zajedno s Vijećem ministara.

Nacrt direktive će biti dostupan za glasovanje u Parlamentu u travnju 2016. godine. Nacrt također treba biti prihvaćen od Strane Vijeća Europske unije.

(Hina) xpp/xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙