FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljekarnička komora traži povlačenje Pravilnika o internet ljekarnama

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 27. siječnja 2016. (Hina) - Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) zatražila je u sijedu od novog ministra zdravlja Darija Nakića da povuče iz javne rasprave Nacrta pravilnika o internet ljekarnama, koji je posljednjeg dana svojeg mandata potpisao njegov prethodnik Siniša Varga, unatoč protivljenju struke.

Varga je, tvrdi se u priopćenju HLJK-a, potpisao sporni pravilnik kojim se regulira prodaja lijekova putem interneta, iako Zakon o lijekovima propisuje da se lijekovi mogu izdavati isključivo u ljekarni, a bezreceptni lijekovi u specijaliziranoj prodavaonici za promet lijekova na malo.

Ljekarnička struka smatra da se lijek koji se naručuje ili kupuje putem interneta može izdati jedino i isključivo u ljekarni.

"U Hrvatskoj će prodaju bezreceptnih lijekova putem interneta moći obavljati samo ljekarne, stoga ljekarnička struka mora imati pravo odlučivanja na koji će se način u Hrvatskoj to i provoditi. Uz poštivanje europske regulative, ljekarnicima je  na prvom mjestu sigurnost pacijenata i kakvoća lijekova za koje odgovaraju, čuvajući visoku razinu javnog zdravlja uz poštivanje usluga informacijskog društva", poručili su iz HLJK-a.

Tvrde da su puštanjem spornog pravilnika u javnu raspravu, a ne uvažavajući sve stručne i sigurnosne argumente ljekarničke struke, dovedene u opasnost sve ljekarne kojima po zakonu prijeti propisana novčana kazna ako se lijek izdaje izvan ljekarne.

Stoga HLJK apelira na ministra Nakića da po hitnom postupku ukloni sporni Pravilnik iz javne rasprave te da Ministarstvo zdravlja uvaži jasno izrečeno stajalište ljekarničke struke da se lijek može izdati isključivo u ljekarni, a ne se dostavljati na adresu.

HLJK također navodi da na stranicama Ministarstva zdravlja nije objavljeno da je sporni Pravilnik u postupku otvorenog javnog savjetovanja za razliku od drugih Pravilnika u javnoj raspravi koji su istog dana stavljeni na stranice Ministarstva zdravlja, što potiče sumnju da je Varga pravilnik potpisao posljednjeg dana mandata ishitreno, bez informiranja zainteresirane javnosti i bez konkretnog odgovora struke.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙