FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Regulatori EU-a spremaju kazne japanskim proizvođačima auto-dijelova

Autor: Valerija Momčinović

BRUXELLES, 26. siječnja 2016. (Hina/Reuters) - Europski regulatori spremaju se kazniti japanske proizvođače auto-dijelova zbog navodnog dogovaranja cijena pojedinih proizvoda, potvrdila su dva neimenovana izvora. 

U kartel su se navodno bili udružili Denso, drugi najveći u svijetu proizvođač auto-dijelova, te Mitsubishi Electric i Hitachi, kazala su dva izvora.

Kazna za japanske kompanije bit će prva od nekoliko pripremanih u ovoj godini za automobilsku industriju. Ujedno će biti najnovija u nizu kazni koje su dosad izricali regulatori iz Sjedinjenih Država, Europe i Azije zbog dugotrajne nezakonite poslovne prakse u toj industriji.

Riječ je o poslovnom modelu u sklopu kojeg proizvođači drže relativno visoke cijene novih dijelova a potom zaračunavaju još više cijene za iste dijelove isporučene kao zamjenske zastupstvima i trgovinama za popravak vozila.

Komisija je u ponedjeljak izvijestila regulatore zemalja članica o slučaju japanskih proizvođača, kazali su izvori za Reuters.

Nejasno je da li je nezakonitu poslovnu praksu Komisiji dojavio netko od tri japanska proizvođača. Tvrtke koje to učine obično budu izuzete od kazni, podsjeća Reuters.

Hitachi je potvrdio da su pod istragom Komisije, ne želeći dodatno obrazlagati. U Mitsubishiju i u Densu odbili su komentirati informaciju o mogućoj kazni.

Komisija može kompaniji odrezati kaznu u iznosu do 10 posto njezina globalnog prometa ako se utvrdi da je prekršila propise o tržišnom natjecanju. 

Glasnogovornik Komisije Ricardo Cardoso nije u ponedjeljak želio komentirati slučaj.

Američki regulatori kaznili su Hitachi Automotive Systems, Mitsubishi Electric i druge tvrtke zbog dogovaranja cijena istih kategorija auto dijelova u rujnu 2013. godine. Japanski regulator u studenome 2012. također je imenovao te tri kompanije članovima kartela, podsjeća Reuters. 

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙