FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: od 2008. do danas protiv HPV-a cijepljeno 2925 djevojčica

Autor: Dragana Tičinović
ZAGREB, 22. siječnja 2016. (Hina) - Zagrebački Gradski ured za zdravstvo pozvao je u petak žene na prevenciju infekcije Humanog papilloma virusa (HPV), ističući kako nakon osam godina prisutnosti cjepiva u Hrvatskoj ne smijemo razgovarati o mogućnosti necijepljenja nego, ugledajući se na naprednije zemlje, o olakšavanju dostupnosti cjepiva svima.
Na konferenciji za medije predstavljene su aktivnosti edukativne javnozdravstvene kampanje o prevenciji raka vrata maternice kroz tradicionalno obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i Dana mimoza, kao i provedbu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice. 

Damir Eljuga, član Povjerenstva i nacionalni koordinator za program ranog otkrivanja raka vrata maternice, upozorio je kako je pojavnost raka vrata maternice u Hrvatskoj vrlo visoka.

"Svakog dana od raka vrata maternice oboli jedna osoba, svakog trećeg dana jedna žena umre od te zloćudne bolesti. Kada se te brojke usporede s pojavnošću u istočnoeuropskim zemljama mogli bismo biti zadovoljni jer one imaju dvostruko veće, a ponekad i trostruko veće stope. No, mi se moramo uspoređivati sa Skandinavskim zemljama koje nemaju veliku pojavnost te bolesti i mortaliteta", kazao je Eljuga. 

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice u Hrvatskoj se obilježava već devetu godinu. Tim danom najavljuje se deseti Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, što znači da se Hrvatska odmah priključila tom projektu, dodao je Eljuga ističući kako u EU ima oko 60.000 oboljelih žena, od čega ih 28.000 umre.

Spolno prenosiva infekcija, na prvom mjestu HPV, glavni je uzročnik raka vrata maternice. Nuspojave cijepljenja protiv HPV-a su neznatne, nasuprot tome cjepivo spašava živote žena, naglasio je Eljuga i pozvao roditelje da se odazovu akciji cijepljenja djece u što većem broju.

Nives Šikanić-Dugić, dopredsjednica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om, upozorila je da se nakon prvog spolnog odnosa HPV-om inficira preko 60 posto žena. "Podaci o spolnom ponašanju petnaestogodišnjaka u Hrvatskoj govore da je 26 posto dječaka i 13 posto djevojčica do te dobi imalo spolni odnos, a njihovo neshvaćanje dugoročnih posljedica za zdravlje i neznanje veliki su problem", rekla je Šikanić-Dugić. 

Istaknula je kako su studije iz Australije, Danske i Velike Britanije nakon višegodišnjeg praćenja dokazale veliku djelotvornost i manju pojavnost spolnih bolesti, pa se smatra da je cjepivo cjeloživotna zaštita djevojčica.

"Svatko bi trebao imati mogućnost besplatnog cijepljenja, a podizanje besplatnog cijepljenja svih djevojčica i dječaka prvog razreda srednje škole na nacionalnu razinu veliki je korak naprijed", kazala je Šikanić-Dugić.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je da Zagreb prednjači po ranoj prevenciji raka vrata maternice, što može zahvaliti kampanji započetoj 2008. godine, što je omogućilo nabavu besplatnog cjepiva i intenzivnu edukaciju 22.000 roditelja.

"Od 2008. cijepljeno je 2925 djevojčica, sredstva su bila osigurana za cijepljenje koje se provodi u tri navrata, no odazivom još nismo zadovoljni. Dan mimoza je sinonim za bolest raka vrata maternice, a pridružujemo mu i ove preventivne aktivnosti", kazala je Šitum.

(Hina) xdtic ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙