FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varga u posjetu Općoj bolnici u Zabok

Autor: Siniša Kalajdžija
ZABOK, 20. siječanj, 2016. (Hina) – Ministar zdravlja Siniša Varga u srijedu je za svoj, najvjerojatnije posljednji, službeni posjet nekoj bolnici kao ministar, izabrao Opću bolnicu u Zaboku koja je više od godinu dana i Veteranska bolnica za braniteljsku populaciju. 

 Varga je ustvrdio kako se upravo na primjeru zabočke Opće bolnice pokazala opravdanom odluka Ministarstva zdravlja po kojoj bolnice trebaju liječiti što više pacijenata i na taj način povećavati svoje prihode, a smanjivati dugove.

 "Život hrvatskog zdravstvenog sustava je bio temeljen na štednjama, a mi smo 'okrenuli pilu naopako' odnosno smatrali smo da će bolnice više prihodovati i smanjivati svoje dugove na način da više liječe pacijente. To je dokazala i Opća bolnica Zabok, koja je imala više pacijenata u prošloj godini u odnosu na 2014.  Na taj je način više prihodovala i smanjila svoje dugove", rekao je Varga.

  Po riječima sanacijskog upravitelja zabočke bolnice Tihomira Vančine, bolnice je dosad uspjela smanjiti obveze prema dobavljačima, odnosno dugove, sa 18 milijuna kuna na 10,2 milijuna. Tim će trendom, istaknuo je, bolnica u Zaboku u potpunosti sanirati dugovanja u slijedećih 12 do 14 mjeseci nakon čega bi trebala svoje obveze podmirivati u zakonskom roku od 60 dana.  Vančine dodaje da bolnica 2015. završava u plusu od otprilike milijun kuna, uz istodobno povećanje broja pacijenata. Riječ je o povećanju broja pacijenata od 60 tisuća što znači da se u zabočkoj bolnici lani liječilo ukupno 360 tisuća pacijenata. 

 Varga je napomenuo da Ministarstvo zdravlja ima u planu potpunu konsolidaciju zdravstvenog sustava do kraja 2017. 

 "Zdrava ekonomska logika temeljena na obračunskom računovodstvu i paradigmi da se moraju liječiti pacijenti, kvalitetno i na vrijeme, te na taj način stjecati dohotke,  to je nešto što bi i slijedeća Vlada morala napraviti", poručio je ministar na odlasku.  

  Na pitanje je li to njegova posljednja ministarska posjeta nekoj bolnici, Varga je odgovorio da sve ovisi o tome hoće li se u petak formirati nova Vlada. 

 "Ukoliko se proglasi Vlada, onda je to najvjerojatnije moj posljednji službeni posjet izvan Zagreba, no ukoliko dođe do produljenja roka mandataru od 30 dana, onda ću definitivno posjetiti još neke bolnice", odgovorio je Varga te napomenuo da je tijekom svog mandata posjetio sve hrvatske bolnice, izuzev požeške i dubrovačke. Rekao je da će posjetiti i te bolnice, ali najvjerojatnije kao saborski zastupnik potvrdivši tako da će, nakon ministarske dužnosti, ostati u Saboru kao zastupnik. Kaže da već sada ima plan aktivnosti za rješavanje manjih problema građana na koje će, kao saborski zastupnik, imati utjecaj, a za čije je rješavanje dobio potporu birača u I. izbornoj jedinici gdje je bio na listi.

 Što se tiče njegova nasljednika, podsjetio je da je prije godinu dana predvidio da Ante Ćorušić neće biti ministar zdravlja jer se, kako kaže, i u redovima HDZ-a on spominje kao kontroverzna osoba. Za novu vlast Varga se nada se da će imati razboritosti da pomno pogleda izvješća ministarstva za proteklo razdoblje i definirane buduće planove te da će ispoštovati sve reformske mjere koje su obećane Europskoj komisiji i koje se moraju napraviti. 

 Župan Krapinsko-zagorske županije, SDP-ov  Željko Kolar,  ministru na odlasku zahvalio je na odličnoj suradnji, a od nove Vlade i resornog ministra rekao je, što se tiče suradnje, ne očekuje ništa više, ali ni manje.

(Hina) xskal ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙