FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klasici istočnoeuropske animacije i legendarni Gustav u "Tuškancu"

Autor: Anamarija Grbin

ZAGREB, 19. siječnja 2016. (Hina) - Klasici istočnoeuropske animacije, devet odabranih animiranih filmova nastalih 'iza željezne zavjese' od 1957. do 1974. godine, među kojima je i legendarni Gustav, predstavit će se na večerašnjem programu Kratki utorak zagrebačkog Kina Tuškanac.

 Program otvara "Pesimist Gustav", trinaesta epizoda popularnog crtića, koji je na domaćim televizijskim programima najčešće bio prikazivan u poluvremenima nogometnih utakmica.

 Animirani serijal o neurotičnom proćelavom čovječuljku kojega je lako izbaciti iz takta snimao se od 1961. do 1977. Prva sezona Gustavovih dogodovština, sa 68 epizoda od njih ukupno 120, bila je namijenjena za prikazivanje u kinima, pa je projekcija u "Tuškancu" kratki povratak tog crtića Joszefa Neppa u kina, ističe se u najavi Hrvatskog filmskog saveza (HFS).

 Najpoznatiji film programa je "Ruka" (1965.) češkog redatelja Jirija Trnke, zvanog "Walt Disney Istočne Europe". Češki slikar, ilustrator, izrađivač lutaka, animator, kipar i scenograf prikazao je u tom filmu priču o skromnom lončaru kojega golema, napasna ruka prisili da izradi njezinu skulpturu, kao alegoriju na život umjetnika za vrijeme totalitarnog režima.

 Premda je "Ruka" osvojila glavnu nagradu na prestižnom festivalu animiranog filma u Annecyu, ubrzo je bila zabranjena za sljedećih 20 godina. "Trnka je doživio sudbinu vlastitog lika iz filma, koji iako proglašen 'nacionalnim umjetnikom' u nemogućnosti slobodnog izražavanja uskoro umire, dok je njegov film u izboru Američke filmske akademije proglašen petim najboljim animiranim filmom svih vremena", ističu u HFS-u.

 Prikazat će se i filmovi "Klupa" (1967.)  autora dugometražnog animiranog remek-djela "Snježna kraljica" i začetnika ruske animacije Leva Atamanova te "Stroj" (1961.)  poljskog animatora i majstora tehnike kolaža Daniela Szczechure.

 "Klupa" je snimljena prema motivima danskog crtača Herlufa Bidstrupa, a prikazuje komična događanja u životu jedne klupe u gradskom parku, dok je "Stroj" kritika apsurdnosti svakodnevnog života u Poljskoj početkom šezdesetih, s posebnim fokusom na industrijalizaciju i njezinu monumentalnost.

 U programu je i "Romansa" (1962.) jednog od začetnika češke lutkarske animacije Bretislava Pojara, fina satira o djevojci izbirljivoj kada je ljubav u pitanju. Riječ je o jednom od njegovih zadnjih filmova prije nego što je šezdesetih emigrirao u Kanadu, gdje je stvarao za National Film Board.

 Bit će tu i "Točno u prijepodne" (1964.) Zdeneka Smetane, češka parodija popularnog holivudskog vesterna, "Kalamajka" (1957.) Hermine Tyrlove, tzv. 'majke češke animacije', koja je kao i u većini svojih filmova bila inspirirana narodnim pričama, te poljski "U zamci" Stefana Janika iz 1963. godine.

 Domaću kinematografiju tog vremena predstavlja jedan od filmova Zagrebačke škole animiranog filma, egzistencijalna minijatura "Quo vadis" koju je istaknuti scenograf Rudolf Borošak 1974. ostvario s Vladimirom Hrsom.

 Program Kratkog utorka će trajati nešto više od sat vremena, a održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u suradnji sa Slovenskom kinotekom u Ljubljani. Filmovi nemaju dijaloga, a ulaz je besplatan.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙