FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin
BRUXELLES, 17. siječnja 2016. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava prva ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će jedna od najzanimljivijih tema biti stanje u Poljskoj.

 Zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će o vladavina prava i pitanju slobode medija u Poljskoj. U raspravi će sudjelovati poljska premijerka Beata Szydlo i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.
 
Nova poljska vlada na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS), koja je pobijedila na izborima u listopadu prošle godine, donijela je niz mjera koje su oštro kritizirane u EU-u. Među njima je novi zakon o Ustavnom sudu i zakon o javnim medijima.

Komisija je pokrenula preliminaru istragu o usklađenosti pojskog zakona s europskim pravom, a predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je rekao da su promjene koje je uveo PiS ravne "državnom udaru". Njemački povjerenik u Europskoj komisiji Guenther Oettinger također je bio vrlo kritičan prema potezima poljske vlade.

Poljski ministri su uzvratili da im njemački političari nemaju što prigovarati, ukazujući na nacističku prošlost njihove zemlje.

Europski zastupnici stranke Pravo i pravda, koji djeluju unutar kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) unutar kojeg su i britanski konzervativci,, oglasili su se prije rasprave priopćenjem u kojem optužuju prethodnu poljsku vladu za kršenje slobode izražavanja i ističu da su reforme koje provodi njihova vlada izraz demokratske volje poljskog naroda. U poduljem priopćenju na nekoliko mjesta kritiziraju Njemačku, spominjući, između ostaloga, i napade na žene u novogodišnjoj noći u Koelnu, za što su optuženi migranti.

"Stanje u Poljskoj puno je bolje nego u mnogim zemljama Europske unije, gdje se nažalost događaju teroristički napadi, kolektivna agresija ili čak rasistički i seksualni napadi. U Poljskoj su zaštićena prava žena, tako da nisu izložene prijetnji da ih se napada na ulicama. Nitko im ne postavlja zahtjeve da ne provociraju potencijalne agresore svojom odjećom ili ponašanjem", kaže se u priopćenju PiS-a.

Europski zastupnici Građanske platforme, stranke koja je do kraja prošle godine osam godina vladala Poljskom i koja djeluje unutar Europske pučke stranke, najbrojnijeg zastupničkog kluba u Europskom parlamentu, najavili su da neće sudjelovati u raspravi, jer smatraju da se o tim pitanjima treba voditi debata u nacionalnom parlamentu u Varšavi.

Šef zastupničkog kluba EPP-a, Nijemac Manfred Weber neće govoriti o Poljskoj u ime svog kluba nego će to prepustiti španjolskom zastupniku  Estebanu Gonzalez Ponsu, potpredsjedniku zastupničkog kluba.

EPP se nalazi u delikatnoj situaciji jer je ranije štitio svoju članicu, mađarsku vladajuću stranku Fidesz, koja je provela slične reforme koje se danas provode u Poljskoj.

Prije rasprave u Europskom parlamentu, u ponedjeljak će u Bruxellesu boraviti poljski predsjednik Andrzej Duda, koji će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, bivšim poljskim premijerom.

U utorak popodne u Strasbourgu je predviđena rasprava o ključnim izazovima koji stoje pred EU-om - migracijama, terorizmu, Schengenu, Europskoj graničnoj i obalnoj straži, referendumu u Velikoj Britaniji. U raspravi će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Komisije Jean-Cladue Juncker.

U srijedu će se eurozastupnicima obratiti nizozemski premijer Mark Rutte koji će predstaviti prioritete nizozemskog predsjedništva u ovom polugodištu.

U srijedu popodne zastupnici će održati raspravu o posljedicama odluke Francuske  da se pozove na klauzulu o uzajamnoj obrani, po prvi puta u povijesti, te zatraži države članice za pomoć u borbi protiv Islamske države.  O tome će se zastupnici izjasniti u rezoluciji o kojoj će se glasovati u četvrtak.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji će razgovarati o sukobima u Iraku, Siriji i Libiji, koji su glavni uzrok migrantske krize.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙