FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu "Zimski spust rijekom Dravom" za očuvanje "naših rijeka, našega blaga"

Autor: Dragana Tičinović
ZAGREB,  13. siječnja 2016. (Hina) - WWF, Rafting klub Matis i ekološka udruga ZEUS pozivaju građane da se u subotu pridruže regati "Zimski spust rijekom Dravom" kako bi podsjetili i poslali poruku o ugroženosti jednog od najvažnijih europskih riječnih područja, zelenog pojasa rijeka Mure, Drave i Dunava - tzv. Europske Amazone. 
"Rijeke Mura, Drava i Dunav tvore 700 kilometra dug zeleni pojas koji povezuje gotovo milijun hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja", istaknule su udruge u svom priopćenju. 

Poručuju također kako je taj predio, poznat kao Europska Amazona, budući UNESCO-ov biosferni rezervat Mura-Drava-Dunav, u posljednje vrijeme sve više na udaru zbog izgradnje kamenih obaloutvrda, regulacije i izgradnje hidroelektrana. 

Upozorili su kako se time direktno ugrožava opstanak prirodnih dijelova rijeke, a time i brojne životinjske i biljne vrste, posebno endemične, koje se teško prilagođavaju promjenama u količini, brzini i temperaturi toka. 

Za spust su najprikladniji kanui i kajaci, ali je moguće sudjelovati u svim tipovima čamaca. Za osobe koje nemaju vlastito plovilo, osiguran je ograničen broj mjesta.

"Zimski spust rijekom Dravom: Naše rijeke, naše blago!" održat će se u subotu 16. siječnja. U 9 sati okupljeni kod doma Lastavica (Donja Dubrava), kreću organiziranim prijevozom do kajak staze (Veliki Bukovec) gdje započinje spust. Vesla se starim tokom rijeke Drave do mjesta Donja Dubrava, a po dolasku na cilj sudionike čeka topla prostorija, obrok i izložba fotografija Gorana Šafareka uz druženje.

Ovom inicijativom želi se odaslati poruka da građani žele očuvanu rijeku Dravu koja predstavlja jedno od najvećih prirodnih blaga regije.

(Hina) xdtic yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙