FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Picula potpisao peticiju za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe

Autor: Zrinka Treščec
ZAGREB, 12. siječnja 2016. (Hina) - Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula potpisao je peticiju za nastavak rada Hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj, priopćeno je iz njegova ureda.

"Kao potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta, gdje sam zadužen za sve europske otoke, trajno se zauzimam za jednaku dostupnost zdravstvene zaštite otočanima. Otoci su zbog depopulacije stanovništva, svoje nedostupnosti i brojnih drugih faktora, ionako stavljeni u podređeni položaj u odnosu na kopno. Valja također imati na umu da hitna medicinska pomoć treba biti dostupna domaćem stanovištvu baš kao i gostima i to ne samo u ljetnim mjesecima", istaknuo je Picula.


Na važnost brze reakcije na otocima, zastupnik Picula upozorio je Europsku komisiju još krajem 2014. tražeći brži prijevoz za pacijente s otoka. Tada je zajedno sa zastupnicom Biljanom Borzanom pitao Komisiju koje mjere planira poduzeti da bi se stanovnicima otoka, kao i turistima, omogućio ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti. Pitao je i planira li se financiranje nabave vozila i opreme za hitni prijevoz pacijenata, izgradnje pristaništa kao i edukacija medicinskih timova, navodi se u priopćenju.


Tekst peticije možete vidjeti na poveznici: http://www.peticija24.com/peticija_nastavak_rada_hitne_helikopterske_medicinske_slube_u_rh.  Nakon 10000 potpisa peticija će biti upućena predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora, Vladi i ministrima.


Pacijenti s otoka i iz zaleđa Dalmacije ostali su u subotu 9. siječnja, zbog završetka četveromjesečnog pilot-projekta Ministarstva zdravlja, bez usluga Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS).

Iz Ministarstva zdravlja priopćili su da zbog trenutačne političke situacije i privremenog financiranja ne mogu produžiti pilot-projekt i tako stvarati nove troškove. Navode da projekt po planu završava 9. siječnja, a sustav hitne medicinske pomoći vraća se na prijašnji model rada, koji za prijevoz hitnih pacijenata uključuje korištenje vojnih helikoptera koji su i dosad bili dio projekta HHMS-a.

U sklopu projekta HHMS-a, od njegova početka pa do 31. prosinca 2015., realizirano je 219 hitnih intervencija, a svi su pacijenti, napominju u Ministarstvu, prevezeni u bolnicu u okviru "zlatnog sata".  Dosadašnji pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura izjavio je za Hinu prije nekoliko dana da je projekt dokazano povećao dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite ljudima na otocima i u zaleđu Dalmacije, posebice pacijenata sa srčanim i moždanim udarom jer su, razliku od prijevoza vojnim helikopterima, koji je trajao i po dva-tri sata, sada prevezeni u okviru jednog sata, a najčešće u roku od 45 minuta.

Dva helikoptera opremljena za medicinske intervencije polijetala su iz baza na Krku i Braču, a za pružanje HHMS-a uvježbano je i deset medicinskih timova.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić izjavio je u ponedjeljak da se pilot-projekt Hitne helikopterske medicinske pomoći (HHMS) pokazao opravdanim, te je apelirao na novu Vladu da izdvoji novac za nastavak tog projekta koji spašava ljudske živote.


(Hina) pp/xzt yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙