FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Aquileia - Salona - Apollonia" o povijesnim jadranskim putevima

Autor: Dean Silić
RIJEKA, 17. prosinca 2015. (Hina) - Izložba "Aquileia - Salona - Apollonia", koja predstavlja jadranske plovne puteve i vrijedne arheološke lokalitete u razdoblju od 2. stoljeća prije Krista do početak srednjeg vijeka, otvorena je u četvrtak u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.
 Autori izložbe su Morana Čaušević-Bully i Francis Tassaux.

 Izložba "Aquileia – Salona – Apollonia" rezultat je međunarodne suradnje u sklopu programa “Adriaticummare – Adriatlas“ čiji je začetnik i voditelj Francis Tassaux, profesor emeritus na Sveučilištu Bordeaux 3 i istraživač pri centru Ausonius iz Francuske. 
 Cilj projekta u kojem sudjeluju znanstvenici svih zemalja koje okružuju Jadransko more (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija), jest sakupiti najvrednije podatke o arheološkim lokalitetima od željeznog doba do sredine 8. stoljeća nove ere. 

 Ti lokaliteti su nastali i razvijali se upravo zahvaljujući jadranskim plovnim putevima, koji su spajali istok sa zapadom, sjever s jugom. Izložbom se želi predstaviti uloga jadranske obale u povezivanju istoka i zapada, još od antičkih vremena, kao i na ulogu koju Hrvatska i danas ima u okviru Europske unije, navedeno je.

 Izložba "Aquileia – Salona – Apollonia" do sada je postavljana u Lošinjskom muzeju i Arheološkom muzeju u Zagrebu. U Rijeci ostaje otvorena do 26. veljače.

(Hina) dsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙