FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavimo TTIP: Sukob interesa u odabiru izvoditelja studije utjecaja TTIP-a

Autor: Davor Marković
ZAGREB, 26. studenoga 2015. (Hina)  - Predstavnici platforme Zaustavimo TTIP  (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo), koja okuplja neke udruge civilnog društva, upozorili su u četvrtak na konferenciji za novinare kako bi, prema njihovim informacijama, pri odabiru izvoditelja studije utjecaja TTIP-a na Hrvatsku, koje je naručilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, moglo doći do sukoba interesa. 
Protivnici TTIP-a optužuju Vladu da angažira lobiste za TTIP

U platformi Zaustavimo TTIP okupljeni su GONG, BRID, Centar za mirovne studije , Centra za demokratizaciju  i Zelena akcija koji, pozivajući se na tekst novinara Hrvojea Šimičevića objavljenog na portalu H-Alter, tvrde da Vlada namjerava izradu studije povjeriti organizacijama i pojedincima koji su se istaknuli lobiranjem za TTIP.

To su konzultantska tvrtka Pricewaterhouse Coopers (PwC), koja se snažno zalaže za TTIP, i Centar za međunarodni razvoj (CMR), koji je osnovao i vodi Ante Babić, ekonomist koji je u brojnim javnim raspravama isticao koristi TTIP-a za EU i Hrvatsku.

Stoga udruge koje se protive TTIP-u optužuju Vladu i Ministarstvo kako su propustili priliku da naručena i novcem poreznih obveznika plaćena studija utjecaja posluži kao "stručno neupitna podloga" za široku političku, stručnu i javnu raspravu o koristima i štetama TTIP-a za društveni, demokratski, ekonomski i ekološki razvitak Hrvatske.

Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije predložio je svim parlamentarnim strankama da Hrvatski sabor, čim se konstituira u novom mandatu, putem Odbora za europske poslove izravno naruči izradu studije učinaka TTIP-a i to putem poziva javno financiranim znanstvenim institucijama u Hrvatskoj, s uvjetom za obaveznom provedbom konzultacija sa širokim krugom raznovrsnih dionika, relevantnih za razumijevanje učinaka TTIP-a po različite segmente gospodarstva, radnička prava, pružanje javnih usluga, obrazovanje i zaštitu okoliša.

Sabor treba provesti raspravu o TTIP-u

Konačna odluka o TTIP-u treba se donijeti u nacionalnim parlamentima država članica EU-a, pa je tako upravo Hrvatski sabor ključna institucija koja treba provesti javnu, a potom i političku raspravu o tome nosi li taj sporazum više koristi ili štete hrvatskom društvu, ističu članovi platforme. 

Duje Prkut iz GONG-a rekao je kako rezultati postupka odabira izvođača studije nisu objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva, nisu navedeni u Registru ugovora o javnoj nabavi, niti je Ministarstvo odgovorilo na GONG-ov zahtjev za pravom na pristup informacijama o odabranom izvođaču, koji je poslan 14. listopada.

Zanima nas ima li odabrani izvođač sve potrebne kompetencije za analizu širokog spektra učinaka TTIP-a kako su definirani u dokumentaciji o javnoj nabavi, a ne samo učinaka koji se odnose na izvozno orijentirane sektore i privlačenje stranih ulaganja, te je li predviđeni iznos od 196.000 kuna za tu bagatelnu nabavu u skladu s očekivanim opsegom istraživanja, rekao je Prkut.

Novinarima je podijeljeno i pismo predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela sa zahtjevom potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić da odmah informira hrvatsku javnost je li Vlada doista odabrala PwC Hrvatska i CMR Ante Babića za izradu studije.

Ako je to točno, Novosel je zatražio da Vlada odmah povuče tu odluku, jer drži da bi "angažman lobista i javnih zagovornika TTIP-a za izradu objektivne i nepristrane studije, koje će se platiti iz proračuna, bio vrhunac cinizma".

Teško se boriti s predrasudama

Prozvani Ante Babić rekao je Hini da je Ministarstvo naručitelj studije pa će ono imati posljednju riječ u tome hoće li prihvatiti ili ne studiju utjecaja TTIP-a na Hrvatsku, važući argumente za i protiv, odnosno možda tražiti izradu nove studije.

Babić ističe kako je u vezi TTIP-a iznosio stajališta koja imaju veze s izvozom i onim što kaže ekonomska teorija, pa će tako i studija biti temeljena na činjenicama.

Ako netko ulazi s predrasudama u to pitanje, koliko god činjenice govorile u prilog takvom sporazumu, ako je već unaprijed zaključio da to neće biti pravedno, s time se teško boriti. Pričekajmo objavu studije i tko želi moći će iz podataka iščitati kako stoje stvari. S obzirom da se radi o državnom novcu, vjerujem da će Ministarstvo inzistirati na objektivnosti studije, kazao je Babić.

(Hina) xdm ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙