FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od iduće godine sustav eVisitor za prijavu i odjavu turista

Autor: Tatjana Miščančuk
ZAGREB, 25. studenoga 2015. (Hina) - U hrvatskom turizmu s početkom iduće godine kreće primjena novog informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista - eVisitor, u koji će biti uključeno više od 60 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja, 300-ak turističkih zajednica te državne uprave nadležne za turistički promet.  

 U sustavu eVisitor pružatelji usluga smještaja bit će obvezni u roku 24 sata unijeti razne podatke o turistima koji dolaze i kada odlaze iz Hrvatske, a sustav će uz ostalo omogućiti i bolju kontrolu naplate boravišne pristojbe, istaknuto je u srijedu na predstavljanju projekta u Ministarstvu turizma. 

 Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković naglasio je da je pravni temelj za uspostavu tog sustava novi Pravilnik o načinu vođenja popisa turista koji je objavljen u Narodnim novinama početkom ovog tjedna, kao i da se na tom projektu (ranije zvanom TIS ili turističko informacijski sustav) radilo dulje od godinu dana u suradnji s informatičkom tvrtkom Omega Software, koja je odabrana na natječaju.

 Do sada je taj projekt koštao oko dva milijuna kuna, a osim Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i cijelog sustava turističkih zajednica u njega su uključene i brojne druge javne i državne institucije, poput Porezne i Carinske uprave, Turističke inspekcije, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog zavoda za statistiku i druge.

 "Sustav eVisitor služit će prijavljivanju i odjavljivanju turista, ali i prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim objektima, a pogotovo je važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe te za obradu i analizu podataka za statističke izvještaje u realnom vremenu, što će pomoći u kreiranju turističkih planova i politika", kazao je Ižaković, upozoravajući da pružatelji usluga smještaja dok se ne prijave i ne unesu svoje podatke u taj sustav neće moći ni pružati usluge.

 Sustav ima svoju zasebnu internetsku stranicu evisitor.hr, koja je već aktivna, a bit će dostupan i kao besplatna web aplikacija. Za pristup je potrebno imati lozinku koju pružatelji smještaja mogu dobiti u područnoj turističkoj zajednici, gdje moraju i predočiti s dokumentacijom o registraciji smještaja.

 To se najviše odnosi na male privatne odnosno iznajmljivače obiteljskog smještaja, dok veliki pa i manji hotelski sustavi to čine putem svojih IT (informatičkih odjela), naglasio je voditelj tog projekta u HTZ-u Ante Žarković. 

 Vjeruje da će do kraja godine u sustavu biti svi registrirani iznajmljivači smještaja jer sada i u prosincu slijede intenzivne radionice na terenu o tom sustavu, u koji je do sada uneseno oko 25 posto od ukupnih kreveta u turističkom smještaju ili njih oko 260 tisuća. 

 Napominjući kako se sustav tijekom testiranja, od travnja do rujna u sedam destinacija (dvije na kontinentu i pet na moru), pokazao dobrim, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić poručio je da je za sustav važna i sinergija javnog i privatnog sektora jer će se tako najbolje znati stanje i broj turista u Hrvatskoj ukupno i u pojedinim destinacijama u realnom vremenu, kao i njihove strukturne karakteristike, kao npr. dobi, spola, od kuda su, iz koje su zemlje, regije i grada došli i drugo.

 "S eVistorom o našim ćemo turistima znati puno više nego do sada i to će svakako pomoći u kreiranju politika i promocije za tržišta", kazao je Ivičić. 

 S tim se slaže i ministar turizma Darko Lorencin koji naglašava da se radi o iznimno kvalitetnoj platformi i podlozi koja omogućava i kvalitetnije upravljanje turizmom.

"Sustav eVisitor će biti središnje mjesto na kojem će pružatelji usluga na jednostavan način, bez dodatnih troškova, moći izvršiti sve svoje obveze prema nadležnim tijelima, a u planu je da se sustav dogradi dodatnim 'business inteligence' modulima koji će omogućiti još više podataka i kvalitetnije upravljanje destinacijama te turističkom ponudom", poručio je Lorencin.

 Očekuje se također i da će taj sustav pridonijeti i smanjenju sive ekonomije u turizmu te boljoj naplati boravišne pristojbe koju turisti u Hrvatskoj plaćaju po noćenju, što čini i jedan od najvažnijih izvora prihoda HTZ-a, a time i za turističku promociju. Od boravišne pristojbe prošle je godine ukupno bruto naplaćeno oko 360 milijuna kuna te još oko 25 milijuna kuna od nautičara. 

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙