FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"eSkills for Jobs" traži promjenu u informatičkoj naobrazbi mladih

Autor: Mate Kovačević
ZAGREB, 24. studenoga 2015. (Hina) - Ambasadori inicijative “eSkills for Jobs”, uz potporu strukovnih udruga, uputili su otvoreno pismo budućoj predsjednici ili predsjedniku Vlade Republike Hrvatske o nužnosti brzih promjena u informatičkoj naobrazbi mladih.

 Nezaustavljivi razvoj tehnologije već sada intenzivno utječe na globalnu ekonomiju i na društvo u cjelini, navode u pismu budućem predsjedniku vlade te poručuju kako oni kao poslodavci, roditelji i odgovorni građani smatraju da Hrvatska nije spremna za ove promjene te zato pozivaju na hitnu akciju.

 Potpisnici pisma vjeruju da je informatička i općenito STEM (Science Technology Engineering Mathematics) edukacija, iznimno važna za budućnost naše zemlje pa zato, kako ističu, u potpunosti podupiru cjelovitu kurikularnu reformu u skladu sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije.

 No, poručuju, kako im je neprihvatljiva dinamika provedbe. Zato predlažu da se programerske vještine kao metoda jačanja logičkog razmišljanja i metoda pojačanja problemskog rješavanja zadataka uključe odmah u školski program, i to, kako poručuju, za početak fakultativno, ali s prioritetom u odnosu na druge aktivnosti koje se nude u osnovnim školama.

 Potpisnici pisma traže da se nastavi s kurikularnom reformom te osigura da edukacija u području informatike bude adekvatno zastupljena.

 Smatraju posebno važnim da se logičko razmišljanje i pristup rješavanju problema kroz nastavu programiranja, počne primjenjivati već u nižim razredima osnovne škole.

 Također predlažu da se odmah unutar postojećeg programa dodaju fakultativne radionice programiranja/kodiranja koje će poticati logičko razmišljanje kod učenika nižih razreda osnovne škole i razvijati se u dosegu te trajati do uvođenja obvezatnoga programiranja u osnovne škole.

 U ime inicijative “eSkills for Jobs” pismo su potpisali Vedrana Miholić, Toni Milun, Saša Cvetojević i Iva Šulentić.

 "eSkills for Jobs" kampanja je Europske komicije kojoj je cilj podignuti razinu svijesti o potrebi da europski građani usavrše svoje vještine u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje mogu koristitit na radnom mjestu. Kampanja se provodi u 21 zemlji, uključujući Hrvatsku.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙