FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu Međunarodni pčelarski sajam "Dalmatina 2015."

Autor: Žaklina Jurić
SPLIT, 21. studenoga 2015. (Hina) - Međunarodni pčelarski sajam "Dalmatina 2015. otvoren je u subotu u Hotelu Zagreb u Splitu, u organizaciji splitsko-dalmatinskog Saveza pčelarskih udruga, svoje proizvode izložilo je 70-tak izlagača,  a uz promotivni, dvodnevni sajam ima i edukativni karakter.
 Sajam je u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović otvorio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je naglasio važnost pčelarstva u gospodarstvu Hrvatske. 
 Istaknuo je da još ima dosta prostora za razvoj i uspostavu novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) za proizvodnju meda, pogotovo kada se zna koliko je on važan ne samo kao hrana već i kao lijek.
 "Ovo je velika prilika i za druge obitelji da se upuste u tu djelatnost jer im konkretno naši otoci i Zagora pružaju tu mogućnost. Županija je svih ovih godina financijski podupirala sajmove i kredite za proizvođače u poljoprivredi, a time i pčelare", dodao je župan Ževrnja.
 
Hrvatska ima dobro tržište za proizvodnju meda, dalmatinski među najkvalitetnijima u svijetu

 Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivan Mravak zadovoljan je odazivom pčelara i izlagača koji će se na sajmu također educirati o svemu važnom za pčelarstvo, a svima im je želja proizvoditi veću količinu meda s obzirom da Hrvatska ima dobro tržište i dugu turističku sezonu u kojoj se med dosta troši.  Upozorio je da se u hrvatskim trgovačkim lancima na policama nalazi puno uvoznog meda, konkretno kineskoga, u kojem se med nalazi u mikronskim količinama. Domaći pčelari iza to krive institucije države koje nisu zaštitile proizvođače.
 "Kupcima uvijek savjetujemo da kupuju domaći med direktno u proizvođača, pčelara. Tada je najsigurnije da je kupac dobio najkvalitetnije jer pčelar nema prostora i mogućnosti manipulirati s medom, a nije mu ni interes izgubiti tržište. Dalmatinsko podneblje je najbolje za uzgoj meda jer nema zagađenja ni pesticida. Zato je dalmatinski među najkvalitetnijima u cijelom svijetu, a posebno bih izdvojio med od kadulje, vriska i ružmarina. To su medovi koji nemaju premca", kazao je Mravak.
 Očekuje se da će ovog vikenda Međunarodni pčelarski sajam "Dalmatina 2015. u Splitu obići oko 4000 posjetitelja s dalmatinskoga i šireg područja.
  Sajam će uz promotivne imati i edukativni karakter, pa će sudionici sudjelovati u raspravi o temama pripreme pčelinjih zajednica za medonosne paše, uzgoju i selekciji matica, o medonosnim biljkama borovih sastojina, te o europskom strukturnom investicijskom projektu i mogućnostima financiranja.
 Predviđeno je i apiterapijsko savjetovanje, kao i savjetovanje o aktualnostima u pčelarstvu Hrvatske, ulaganjima u pčelarstvo kroz mjere ruralnog razvoja, dvomatičnom pčelarenju LR košnicom, o pčelinjim proizvodima i novim trendovima, te o bolesti pčela i tehnologiji pčelarenja.

Na sajmu educiranje pčelara, razmjene informacija i inicijative za razvoj hrvatskog pčelarstva

 U sklopu sajma će se ocijeniti stotinjak uzoraka meda na temelju Pravilnika o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda, a fizikalno-kemijsku, te mikroskopsku analizu uzoraka provest će zagrebački Agronomski fakultet. 
 Organizatori žele da se na sajmu uz educiranje, također razmjene informacije, uspostave kontakti i pokrenu nove ideje i inicijative koje će hrvatsku pčelarsku proizvodnju i ponudu učiniti konkurentnijom na europskom tržištu.
 Na Sajmu sudjeluju vodeći proizvođači meda iz Hrvatske Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, te proizvođači opreme, predstavnici udruga proizvođača, individualni proizvođači, te gosti iz  zemalja članica Europske unije i predstavnici udruga i obiteljskih gospodarstava iz susjednih zemalja.
 Predsjednik splitsko-dalmatinskog Saveza pčelarskih udruga najavio je da kao ciljanu skupinu očekuju i predstavnike vodećih trgovačkih kuća, hotelijera, ugostitelja, udruga, te institucija iz Hrvatske i Europe. 
 Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije je osnovan 2010. godine, a trenutno ima 20 udruga, oko 800 članova s 35.000 košnica.


(Hina) xzjur ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙