Učinak cimeta na regulaciju glukoze samo je jedan od znanstveno neutemeljenih tvrdnji koje se plasiraju u javnosti kao medicinske tvrdnje o hrani koja pospješuje zdravlje, liječi razne bolesti I omogućuje dugovječnost, rekla je splitska znanstvenica u predavanju posvećenom “Dezinformacijama o hrani u medijima”.
“Neutemeljene medicinske tvrdnje o hrani u medijima ne dolaze samo od novinara, nego I od zdravstvenih radnika, liječnika I nutricionista”, rekla je Puljak te istaknula mogućnost njihove provjere na internetu u Cochranovom sustavnom pregledu, međunarodno prepoznatom kao najvišem standardu informacija o zdravstvenoj skrbi utemeljenoj na dokazima.
Primjerice, zbirni rezultati kliničkih studija, objavljeni u tom pregledu, pokazuju da cimet nema nikakva učinka na regulacija glukoze iako brojni medijski napisi tvrde suprotno.
“Djelovanje hrane na zdravlje I bolest može se propisno ispitati, poput djelotvornosti lijeka, kirurškog zahvata ili tjelovježbe”, rekla je Puljak te pozvala novinare I stručnjake da u javnost plasiraju samo provjerene informacije o djelovanju hrane na zdravlje, potvrđene kliničkim pokusima.
Predavanja o medijskim dezinformacijama, nutricionizmu u zdravstvenom turizmu I sigurnosti hrane otvorila su Međunarodni kongres nutricionista, koji će od 6. do 8. studenoga u zagrebačkom hotelu Panorama, okupiti brojne domaće I inozemne stručnjake.
Kroz radionice, predavanja I okrugle stolove oni će predstaviti multidisciplinarni pristup znanosti o prehrani, nutricionizmu u praksi, dijetoterapiji, sportskoj prehrani, zakonodavstvu, sigurnosti i kontroli kvalitete hrane, fitoterapiji te enologiji i gastronomiji.
Međunarodni kongres nutricionista treću godinu za redom organizirali su Hrvatski zbor nutricionista i udruga Nutricionizam Balans, ove godine u suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma i međunarodnim partnerom, Britanskim društvom dijetetičara (British Dietetic Association).