FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HALMED: Nema dokaza o povezanosti cjepiva protiv HPV-a i sindroma CRPS i POTS

Autor: HALMED/Tamara Marinković
ZAGREB, 5. studenoga 2015. (Hina) - Ne postoje dokazi o uzročnoj povezanosti između cjepiva protiv HPV-a (Cervarix, Gardasil/Silgard i Gardasil 9) i razvoja kompleksnog regionalnog bolnog sindroma (CRPS) i sindroma posturalne ortostatske tahikardije (POTS), zaključilo je Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove (EMA) nakon postupka detaljne znanstvene ocjene podataka povezanih s prijavama dvaju sindroma, izvijestila je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED).

Ta se cjepiva primjenjuju za sprečavanje karcinoma raka vrata maternice i drugih vrsta raka te prekanceroznih stanja povezanih s HPV-om. 

Povjerenstvo ističe kako stoga ne postoje razlozi za promjenu načina primjene tih cjepiva i izmjene u postojećim informacijama o lijeku.

CRPS je kronično bolno stanje koje zahvaća udove, dok je POTS stanje u kojem se nakon sjedanja ili ustajanja puls nenormalno povisuje, uzrokujući simptome kao što su omaglica, nesvjestica i slabost te glavobolja, bolovi, mučnina i umor.

Kod nekih pacijenata ti simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života a oba sindroma javljaju se u općoj populaciji, uključujući i adolescente, neovisno o cijepljenju.

Povjerenstvo je proveo temeljitu ocjenu objavljenih istraživanja, podataka dobivenih iz kliničkih ispitivanja i prijava sumnji na nuspojave zaprimljenih od pacijenata i zdravstvenih radnika, kao i podataka iz država članica Europske unije. Ujedno, PRAC se savjetovalo i sa skupinom vodećih stručnjaka u tom području, te uzelo u obzir i detaljne informacije dobivene od niza skupina pacijenata.

Simptomi CRPS-a i POTS-a mogu se preklapati i s drugim stanjima, što otežava dijagnosticiranje u općoj populaciji kao i u cijepljenih pojedinaca. Ipak, dostupne procjene ukazuju kako se u općoj populaciji na milijun djevojčica i mladih žena u dobi između 10 i 19 godina CRPS svake godine pojavljuje u približno njih 150, te da se POTS svake godine pojavljuje u najmanje 150 djevojčica i mladih žena na njih milijun. Nisu pronađeni dokazi prema kojima bi se ukupne stope pojave ovih sindroma kod cijepljenih djevojaka razlikovale od očekivanih stopa za ove dobne skupine, čak i kad se u obzir uzme mogućnost potprijavljivanja nuspojava.

Cjepiva protiv HPV-a, koje može spriječiti veliki broj raka vrata maternice, dosad je primilo više od 80 milijuna djevojčica i žena diljem svijeta a u nekim je europskim zemljama cijepljeno 90 posto pripadnica dobne skupine preporučene za cijepljenje. Stoga koristi od cjepiva protiv HPV-a i dalje nadmašuju rizike njihove primjene.

Iz HALMED-a poručuju kao do danas nisu zaprimili nijednu prijavu sumnje na nuspojavu cjepiva koja bi se odnosila na te sindrome nakon primjene cjepiva protiv HPV-a.

Preporuke PRAC-a će biti proslijeđene Povjerenstvu za humane lijekove (CHMP), koje će usvojiti konačno mišljenje Europske agencije za lijekove.


(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙