FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2015. HND poziva novinare uključene u kampanju da se jave radi zamrzavanja članstva

Autor: Mario Vrandečić
ZAGREB, 19. listopada 2015. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je u ponedjeljak novinare koji su na bilo koji način uključeni u predizbornu kampanju političkih stranaka ili nestranačkih lista da o tome obavijeste Tajništvo HND-a kako bi im se moglo zamrznuti članstvo do povratka u novinarstvo.

"Aktivno sudjelovanje u politici nespojivo je sa članstvom u HND-u i Kodeksom časti hrvatskih novinara, na čije ste se poštivanje obvezali pristupanjem u Društvo", priopćio je HND. Članstvo će, kažu u HND-u biti zamrznuto i onima koji se sami ne jave, a nedvojbeno se utvrdi da se bave političkim aktivnostima, o čemu će biti obaviješteni.


Kad je riječ o angažmanu komunikacijskih savjetnika u izbornim kampanjama, HND i Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) poručuju da njihov angažman mora biti transparentan.


Ključna odrednica te transparentnosti je javnost podataka o tome za koju stranku, političara ili nezavisnog kandidata komunikacijski savjetnik ili agencija rade. HND i HUOJ navode da je javno deklariranje angažmana u predizbornim kampanjama od presudne važnosti kada komunikacijski savjetnici nastupaju u medijima, kao analitičari političkih i komunikacijskih događanja i procesa.


Medijski istupi su prihvatljivi uz jasno navođenje političkih izbornih kampanja u kojima se sudjeluje, smatraju HUOJ i HND. Navode također da angažman u političkoj kampanji nije razlog da komunikacijski stručnjaci ne nastupaju kao medijski sugovornici, ali njihov angažman pri tome mora biti jasno deklariran.


Stoga HUOJ poziva sve stručnjake za odnose s javnošću koje su angažirali političari ili stranke na javno očitovanje o svojem angažmanu putem medija te objavom referenci na vlastitim internetskim stranicama. Javno očitovanje angažmana podjednako je važno za samostalne komunikacijske stručnjake, zaposlenike agencija za odnose s javnošću kao i u slučajevima tzv. pro bono angažmana.


Nezadovoljnike medijski prilozima ili njihovim izostankom HND je pak uputio na korištenje zakonom predviđenih mogućnosti iskazivanja nezadovoljstva, među kojima nije "kampiranje" pred privatnim prostorom medijskih djelatnika i pred njihovom djecom i obitelji.


HND je to poručio nakon što je čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec sa skupinom istomišljenika u subotu prosvjedovao pred vratima glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.


"G. Keleminca, kao i svakog drugoga kome bi moglo pasti na pamet 'kampiranje' pred stanom bilo kojega novinara, urednika ili člana uprave nekog medija, HND upozorava da to smatra nedopustivim pritiskom na novinare i medije, te podsjeća kako takav čin predstavlja povredu privatnosti, odnosno prava na mirno i neometano stanovanje", priopćio je HND.

(Hina) xmvr ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙