FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Školarci besplatno na izložbu Zoltana Novaka u Umjetničkom paviljonu

Autor: Anamarija Grbin
ZAGREB 19. listopada 2015. (Hina) - Umjetnički paviljon poziva osnovne i srednje škole iz cijele Hrvatske da besplatno posjete izložbu Zoltana Novaka "Kontrola iluzije", kojom umjetnik progovara o temi važnoj i za mlade - otuđenju pojedinca u društvu opterećenom ekranima svih vrsta, kamerama, suvremenom tehnologijom.

 "Smatrajući izuzetno važnom promociju suvremene hrvatske umjetnosti, kao i umjetnike koji je stvaraju, učenike osnovnih i srednjih škola trebalo više i bolje obrazovati u tom kontekstu", ističu iz Umjetničkog paviljona, gdje će Novakova izložba biti otvorena do 8. studenog.

 "Riječ je o umjetnosti koja nastaje u vremenu u kojem živimo i koja stoga komentira događaje u društvu u kojem živimo, objašnjavajući ih specifičnim jezikom", dodaje se.

 U svom novom ciklusu Novak ostaje vjeran tjeskobnom i mračnom prikazu današnjice, no istovremeno potiče posjetitelje da razmisle u kakvom društvu žive i kakav je njihov odnos prema onome što im se nudi putem televizije, interneta i ostalih medija.

 Za stvaranje tih slika velikog formata, nastalih za Umjetnički paviljon Novaka je potaknula spoznaja o velikoj moći iluzije, koja je najčešće koncentirana na jedan izvor i zaradu. "Bitno je progovoriti o kakofoniji zvukova u kojima ne čujemo ništa o problemu odnosa pojedinca i društva", ustvrdio je umjetnik, opisujući svoju izložbu.

 Po njegovim riječima, danas svjedočimo nevjerojatno velikoj proizvodnji iluzija i informacija koje nam se nasilno ubacuju u domove putem ekrana, a to rezultira sindromom gledanja, ne proživljavanja, te u konačnici manjkom empatije za viđeno.

 Zbog svega toga Umjetnički paviljon je odlučio otvoriti vrata školarcima, za što bi škole samo trebale najaviti svoje grupne dolaske na e-mail adresu info@umjetnicki-paviljon.hr.

 Novakova izložba se realizira u okviru ciklusa ambijentalnih izložbi koje niz godina u tom atraktivnom izložbenom prostoru predstavljaju domaće suvremene umjetnike. Njezini su autori direktor Fundacije Maeght, Olivier Kaeppelin i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙