FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Festival o pravima djece otvoren u kinu "Tuškanac"

Autor: Anamarija Grbin
ZAGREB, 7. listopada 2015. (Hina) - Nagrađivanim kratkometražnim američkim tinejdžerskim filmom "Uklonjena" Nathanaela Matanicka i australskim crtićem "Priča o Jacku i Ruby i njihovim prijateljima" Mikea Cardilla u srijedu je u kinu Tuškanac otvoren Festival o pravima djece, koji će do 11. listopada organizirati besplatne projekcije u devetnaest hrvatskih gradova.
 U svom sedmom izdanju, taj prvi inkluzivni festival u Hrvatskoj - mogu ga pratiti osobe s oštećenjima vida i sluha, održava se pod motom "Svi u kino, kino za sve", ne bi li podsjetio na pomalo izgubljenu ulogu kina kao tradicionalnog mjesta okupljanja, druženja djece i njihovih obitelji, te onih koji skrbe o njima.

 Umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović podsjetila je kako je Festival pokrenut prije sedam godina u suradnji sa šest gradova u kojima su se filmovi prikazivali, napomenuvši da im je želja da se, s obzirom na filmove koje bi djeca trebala vidjeti, ubuduće održava u svim hrvatskim gradovima.

 "Kino je važno mjesto okupljanja, gdje se mogu pogledati kvalitetni sadržaji i ugodno provesti vrijeme s roditeljima ili skrbnicima", istaknula je Aćimović, osvrnuvši se ne to što roditelji i djeca danas provode sve manje zajedničkog vremena - prema nekim istraživanjima majke s djecom provode 13,7 sati tjedno, a očevi tek 7,2 sata.

 "Festival će nas podsjetiti da postoji puno filmova koji govore o pravima djece, te da država mora osigurati da djeca imaju pristup takvim filmovima, kao i pravo sudjelovati u filmskom stvaralaštvu", rekla je Maja Flego, savjetnica Pravobraniteljice za djecu.

 Okupljene je na otvorenju, među kojima je bio i velik broj djece, u ime UNICEF-a pozdravila Valentina Otmačić, pozvavši ih da povedu roditelje u kino na festivalske filmove te da ne pristanu na njihove moguće isprike, s obzirom da su projekcije u poslijepodnevnim satima, a i besplatne su.

 Nakon Rijeke, Splita, Osijeka i Koprivnice, glavni festivalski program ponovno se održava u Zagrebu, u kinu Europa. Okosnica programa su filmovi i radionice za djecu i roditelje,  koji im približavaju teme koje ih zanimaju i potiču na promišljanje o svijetu u kojemu žive.

 Među ostalim, na programu su obiteljski Disneyjevi blockbusteri "Čudesan tim iz McFarlanda" i "Šašavi dan obitelji Cooper", te norveška obiteljska avantura "Operacija Arktik". Projekcije u Zagrebu bit će još u "Tuškancu" i Cinestaru, te u još osamnaest gradova Kino mreže.

 Uz te popularne naslove, Festival ponovno daje pozornost filmovima djece i mladih. U Rijeci, Splitu i Zagrebu uz švedski film "Pravila ponašanja", koji se bavi vršnjačkim nasiljem i problemima odrastanja u malim sredinama, organizirane su i panel diskusije s mladima. Taj je film osvojio nagradu žirija na ovogodišnjem Los Angeles Film Festivalu i Kristalnog medvjeda u programu "Generacija14plus" na Berlinskom filmskom festivalu.

 Kao i prethodnih godina, u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku organizirane su matineje za osnovne i srednje škole te u suradnji s Kino mrežom u devet novih gradova - Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Kutini, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu.

 U zagrebačkom kinu Tuškanac bit će organizirana interaktivna medijska radionica za roditelje, te u suradnji sa Studiom Dim predškolska radionica "Igramo se priče".

 Ovogodišnji domaćini Festivala su glumica Daria Lorenci Flatz, glazbena i likovna umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya i glumac Robert Kurbaša, koji je vodio program otvorenja, u okviru kojega je izveden i recital o pravima djece.

 Festival organiziraju udruga Alternator, UNICEF Hrvatska, Hrvatski filmski savez, Ured pravobraniteljice za djecu te partneri Blitz Cinestar i Kino mreža.

(Hina) xagrb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙