Znanstvenici su proučili rezultate niza istraživanja na desecima tisuća ispitanika kojima su analizirani učinci kalcija u prehrani i kalcija kao dodatka prehrani te su proučavali utječu li dodatne količine kalcija na gustoću kosti i rizike od fraktura kod starijih od 50 godina.
Zaključili su da istraživanja pokazuju da povećani unos kalcija kroz prehranu ili suplemente povećava gustoću kosti do dva posto. Taj porast gustoće nije dovoljan da smanji rizik od prijeloma kostiju.
Proučavali su i izravnu vezu unesenih količina kalcija i rizika od frakture i zaključili da ne postoji veza između količine unesenog kalcija hranom i rizika prijeloma. Vrlo ograničenu vezu odnosno blago smanjenje rizika od frakture uočili su u slučaju uzimanja kalcija kao dodatka prehrani, primjerice u tabletama. No, ocijenili su da su ti dokazi "slabi i nedosljedni".
To nije prvo istraživanje koje sugerira da unošenje dodatnih količina kalcija ne poboljšava koštano zdravlje.
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu BMJ.