FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio nakon Fedove odgode povećanja kamata

Autor: Nenad Bach
ZAGREB, 20. rujna 2015. (Hina) - Na svjetskim valutnim tržištima prošloga se tjedna dolar našao pod pritiskom nakon što je američka središnja banka odgodila povećanje kamatnih stopa, dok su zbog neizvjesnosti u vezi globalnog gospodarstva ojačale valute-utočišta, kao što je japanski jen.

Tečaj dolara prema 'japancu' pao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 119,95 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula 0,9 posto, na 135,50 jena.

Europska je valuta oslabila i prema američkoj, za 0,3 posto, na 1,1305 dolara.

Premda je većina analitičara i očekivala da će američki Fed ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene, dolar se u četvrtak, kada je središnja banka to i objavila, ipak našao pod pritiskom.

U jednom trenutku tečaj eura skočio je, po prvi puta nakon tri tjedna, i znatno iznad razine od 1,1400 dolara.

Najutjecajnija središnja banka u svijetu ostavila je otvorenom mogućnost povećanja kamata do kraja godine, što bi trebalo pozitivno utjecati na američku valutu.

Međutim, predsjednica Feda Janet Yellen upozorila je na nesigurnost u vezi rasta globalnog gospodarstva, što je izazvalo oštar pad cijena dionica i drugih rizičnijih investicija, pa su ulagači preusmjerili svoj kapital u investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna japanska valuta ojačala i prema američkoj i prema europskoj.

"S obzirom da velika većina dužnosnika Feda i dalje očekuje da će kamate biti podignute još ove godine, te ako se zamah američkog gospodarstva održi, ostajemo pri našim prognozama povećanja kamata u prosincu. Iako je Yellen poručila da listopad ostaje kao mogućnost, sumnjamo da će gospodarski pokazatelji dotad biti dostatni da se odluče za podizanje kamata", napisali su u bilješci klijentima valutni analitičari Rabobanka.


(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙