FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varga: maksimalna zdravstvena zaštita za izbjeglice

Autor: Goran Ćorkalo
TOVARNIK, 16. rujna 2015. (Hina) - Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je poslijepodne Policijsku postaju Tovarnik u koju od ranoga jutra granična policija dovozi izbjeglice koje zatekne s hrvatske strane granice sa Srbijom i izvijestio novinare da su zdravstveni djelatnici obavili već 30-ak lakših medicinskih intervencija, a da je jedna trudnica u 12. tjednu trudnoće prevezena je u bolnicu.

"Sve službe hrvatskog zdravstva su spremne i pružaju maksimalnu zdravstvenu zaštitu izbjeglicama koje dolaze i na proputovanju su kroz Hrvatsku", rekao je Varga. Svaka zdravstvena tegoba kod izbjeglica se identificira, do sada je obavljeno 30-ak lakših medicinskih intervencija, a jedna trudnica u 12. tjednu trudnoće je zbog zdravstvenih tegoba prevezena u Opću bolnicu Vukovar, rekao je Vraga nakon susreta s ekipama za prihvat izbjeglica.

Rekao je da Krizni stožer Ministarstva zdravlja u suradnji s MUP-om već više od mjesec dana prati situaciju s izbjeglicama u Srbiji i na mađarskoj granici. Aktiviran je Protokol namijenjen zdravstvenim ustanovama, Crvenom križu, civilnoj zaštiti i drugima rekao je i naglasio da je hrvatski zdravstveni sustav spreman prihvatiti veći broj izbjeglica.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba Bujević je kazala da Postupnik o zdravstvenom postupanju predviđa i postupanje na terenu, o čemu je nešto više rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić. Prema svakoj osobi koja ulazi u Republiku Hrvatsku provodi se zdravstveni nadzor, čiji stupanj ovisi o tome koliko će se ta osoba zdržati u Hrvatskoj, rekla je.

"U Tovarniku se radi o izbjeglicama koje odmah napuštaju ovo područje, što znači da je postupak prema njima drugačji nego prema onima koji se smještaju u prihvatilišta. Izbjeglicama se tijekom današnjeg dana u Tovarniku pružala sitna medicinska pomoć, a najčešće je bila riječ o lakšim ozljedama, premorenosti, iscrpljenosti i kod djece povišenoj tjelesnoj temperaturi", rekla je Krešić.

Ako se osobe duže zadržavaju u prihvatilištima prema njima se provodi epidemiološki nadzor.

"Neposredne ugroze za stanovništvo Tovarnika nema već i zbog toga što su izbjeglice kraće smještene u Policijskoj postaji i zatim su utobusima odvezeni", kazala je Krešić. Što se tiče zaraznih bolesti, rekla je da izbjeglice već dugo putuju pa bi se eventualna bolest i manifestirala.

(Hina) xgvin yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙