FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješna prva intervencija HHMS-a – manje od sata do hospitalizacije unesrećenog

Autor: mcur
ZAGREB, 9. rujna 2015. (Hina) - Već prvog dana projekta, Hitna helikopterska medicinska služba (HHMS) uspješno je intervenirala na otoku Cresu i u rekordnom roku prevezla pacijenta do riječkoga KBC-a, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja.

HHMS zdravstvenu je uslugu učinio dostupnijom i kvalitetnijom, a unesrećenom motociklistu intenzivna je medicinska njega pružena je tijekom prijevoza, dodaje se u priopćenju.

Pacijent je ozlijeđen u prometnoj nesreći na otoku Cresu, za manje je od sata hospitaliziran je u Kliničkome bolničkom centru u Rijeci, a njegovo je liječenje počelo u helikopteru.

Medicinska prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije izvrsno je komunicirala s medicinskim timom u helikopteru i na zemlji te je uspješno koordinirala cijelu intervenciju. S obzirom na ozljede pacijenta opasne za život, najvažnije je da je iznimno brzo s terena prevezen u bolnicu, gdje je odmah nakon dolaska prebačen u operacijsku salu, priopćila je ravnateljica Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Od trenutka kada je HHMS primio poziv do trenutka predaje pacijenta u riječki KBC prošlo je 55 minuta, što je veliki napredak u odnosu prema dosadašnjoj praksi, kada je za takve slučajeve služio nenamjenski vojni helikopter bez odgovarajućih timova za zbrinjavanje unesrećenih, navodi se u priopćenju.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je još jedanput važnost tog projekta u reformi zdravstvenog sustava, čiji je svrha kvalitetnija zdravstvena usluga dostupna svim građanima Hrvatske.

"Hitna helikopterska medicinska služba prvi put stavlja u ravnopravan položaj naše građane koji žive na otocima i u prometno slabije povezanim ruralnim sredinama, ali i građane cijele Hrvatske u odnosu na susjede u Europskoj uniji. Već prvog dana ovoga pilot-projekta vidimo konkretne koristi za građane Hrvatske, ali i turiste, što je dodatna potvrda važnosti trajne uspostave HHMS-a u Hrvatskoj", zaključio je ministar Varga, stoji u priopćenju.

HHMS je pilot-projekt Ministarstva zdravlja koji je potpuno financirala Svjetska banka i koji hrvatskim pacijentima osigurava visokokvalitetnu i dostupnu zdravstvenu uslugu na razini standarda Europske unije. Riječ je o deset educiranih medicinskih timova i dva helikoptera, opremljena kao manje jedinice intenzivne njege, koji su stacionirani na Krku i na Braču. Helikopteri za te posebne namjene, za razliku od transportnih, mogu sletjeti na manje površine, bliže pacijentu, što olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje njegov prijevoz do bolnice.

To je osobito važno kad je riječ o stanjima kao što su "srčani i moždani udar, kada liječenje ovisi o što bržem zbrinjavanju unutar 'zlatnog sata', te teške ozljede, kritična stanja i prometne nesreće pri velikim brzinama, koje se dosad nisu primarno zbrinjavale helikopterom zbog nemogućnosti da brzo dođu do takvih bolesnika".

(Hina) pp/xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙