FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na natječaj na kupnju opreme iz sredstava EU-a javilo se 527 liječnika

Autor: Tamara Marinković
ZAGREB, 30. kolovoza 2015. (Hina) - Interes za nabavu medicinske opreme putem bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova EU-a iskazalo je 527 liječnika primarne zdravstvene zaštite iz 15 županija, koji su na natječaju HZZO-a odabrali gotovo 7000 komada medicinske opreme nužne za njihov svakodnevni rad s pacijentima.

Ukupna vrijednost opreme, za koju su zainteresirani domovi zdravlja i koncesionari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji imaju ugovor s HZZO-om, iznosi 126 milijuna kuna.

U ponudi na natječaju bilo je oko 80 vrsta različite medicinske opreme, a domovi zdravlja mogu dobiti i sredstva EU za manje infrastrukturne zahvate.

Pokazan je tako interes za kupnju 232 stomatološke stolice ukupne vrijednosti 28 milijuna kuna, 66 komada ultrazvučnih aparata u vrijednosti 10 milijuna kuna, kao i 20 ultrazvučnih aparata sa 4 sonde ukupne vrijednosti 9 milijuna kuna.

Liječnici su također zainteresirani za kupnju 15 komada pedijatrijskih ultrazvuka vrijednih 3,75 milijuna kuna, kao i 174 defibrilatora koji ukupno stoje 7 milijuna kuna.

Po vrijednosti opreme, najveći su naručitelji domovi zdravlja Splitsko-dalmatinske, Požeško-slavonske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije, te Vinkovaca i Vukovara.

Liječnici su najviše zainteresirani za kupnju autoklava, odnosno naprave za sterilizaciju pribora (296 komada), tlakomjera za liječničku torbu (261), instrumentarija poput škara za vađenje konaca, škara za zavoje, pinceta i štrcaljki za ispiranje uha (261).

Tu su i pulsni oksimetar (250 komada), stalak za infuziju (229), mobilni aparat za davanje kisika s bocom kisika sa setom za reanimaciju (226) stolni tlakomjer (225), sterilizator (215), EKG (192), liječnička torba (200) itd.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Ines Balint izuzetno je zadovoljna zbog velikog interesa liječnika za novu medicinsku opremu te ističe da će, po neslužbenoj informaciji, iz bespovratnih sredstava EU-a biti financirana i edukacija liječnika za korištenje ultrazvuka abdomena, dojke i štitnjače, što će posebno pomoći liječnicima u ruralnim područjima.

Takvi su tečajevi, dodaje, vrlo skupi pa liječnici za edukaciju za ultrazvuk abdomena trebaju izdvojiti 15.000 kuna, a za dojku 10.000 kuna bez PDV-a.

Balint je zadovoljna i što su mogućnost nabavljanja nove opreme pod istim uvjetima dobili liječnici zaposlenici domova zdravlja i koncesionari.

Na natječaj su se mogli javiti koncesionari i domovi zdravlja iz 15 županija prve i druge skupine razvijenosti. Za nabavu medicinske opreme i manje infrastukturne radove u domovima zdravlja predviđeno je ukupno 18,5 milijuna eura iz EU-ovih strukturnih fondova.

(Hina) xmt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙